Havrici răspunde acuzelor lui Bălan privind slaba performanță a ministrului Agriculturii, Petre Daea: Este ridicol să ataci cel mai performant ministru al agriculturii


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Emanuel Havrici, a răspuns, miercuri, acuzelor aduse de deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, care a acuzat slaba performanță a ministrului Agriculturii, Petre Daea, fapt ce a dus ca fermierii români să nu-și poată vinde producția, iar românii să cumpere alimente de proastă calitate din import.

„Deputatul PNL Ioan Bălan pare să sufere în ultima vreme de nebăgare în seamă. Doar așa se poate explica atacul dumnealui la adresa Ministrului Agriculturii Petre Daea.

Dacă nu urmărești decât publicitatea este ridicol să ataci cel mai performant ministru al agriculturii apreciat și de partenerii europeni pentru măsurile de absorbţie a fondurilor comunitare și de dezvoltare a unei agriculturi performante, în condiţiile  în care se poate face o comparaţie pe cifre cu miniştrii care au rămas în atenţia românilor prin neplata la timp a subvențiilor sau modul în care au “gestionat gripa aviară”.”, susține Havrici.

În calitate de membru al Comisiei de Agricultură, Silvicultură şi Servicii Conexe, Havrici prezintă, pe puncte, într-un comunicat de presă, realizările ministrului Daea.

 

  • În mandatul actualului ministru, plata subvenţiilor pentru campania din anul 2017 s-a realizat până la data de 31.03.2017 şi a fost autorizată la plată suma de 2,208 miliarde euro faţă de 255,44 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului 2016.

  • S-a achitat subvenţia pentru acciza redusă la motorină restantă din anul 2016 şi cea din trimestrul I 2017 în valoare de 64 milioane euro.

  • S-a refăcut şi s-a extins sistemul de irigaţie, s-au alocat prin bugetul de stat 683 milioane lei, astfel încât suprafaţa irigată a crescut de 2,7 ori faţă de 2016.

  • S-a asigurat apa gratuită până la staţia de punere sub presiune: s-au alocat 90 milioane lei din bugetul de stat, fermierii urmând a se alimenta gratuit cu apa din canalele de irigaţie.

  • S-a dezvoltat sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor: s-au alocat credite de angajament de 100 milioane lei din bugetul de stat , astfel încât suprafaţa protejată va creşte de la 280.000 ha în 2016 la 835.000 ha în 2017.

  • A fost pus în aplicare programul de susţinere pentru produse deficitare, Program tomate româneşti:

–              S-au plătit până în prezent 8 milioane euro pentru 2700 beneficiari, şi mai sunt în curs de acordare 2 milioane de euro pentru 673 de beneficiari.

  • A crescut absorbţia fondurilor europene:

–              S-au plătit peste 2,62 miliare euro din fonduri europene şi cu finanţări din bugetul naţional.

  • S-a acordat un sprijin pentru angajarea tinerilor în agricultură :

–              Angajatorul este scutit de plata tuturor obligaţiilor către stat dacă încheie contracte de angajare cu cel puţin trei tineri, cu vârsta sub 40 de ani.

„Sunt convins că pregătirea de specialitate a domnului deputat Balan în domeniul agriculturii îl va face să aprecieze la adevărata valoare măsurile luate de dl. Daea”, arată Havrici.

Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan a acuzat, marți, incompetenţa şi demagogia actualului guvern, în special a ministrului Agriculturii, în chestiunea produselor alimentare de calitate inferioară vândute în magazinele din România şi în cea mai mare parte din statele Europei răsăritene.

„Domnul Daea, în afara afirmaţiilor fără noimă despre oaia românească, nu a reuşit să se remarce decât printr-un şir lung de minciuni, nerealizări şi amânări ale unor măsuri propuse şi asumate prin programul de guvernare. Nici măcar pentru biata oaie nu a făcut nimic, căci laptele, brânza sau lâna tot de la import vin. Oferindu-i doar poezii, cred că şi oaia, dezamăgită, îl va părăsi pe bietul ministru”, arată vicepreședintele PNL.

 

 

 

El subliniază că nu mai este pentru nimeni o necunoscută că cea mai mare parte a crescătorilor români de animale aruncă laptele la alte animale, iar brânză românească a devenit o raritate în timp ce piaţa e invadată cu produse dubioase, care conţin în exces clorură de calciu, şi care sunt servite românilor, la preţ de lux, pe post de brânză.

„Ar fi de prisos să mai spun că, unele brânzeturi din import nu au făcut niciodată cunoştinţă cu laptele. Dar ministerele Guvernului României, organizează „comitete de muncă”, asta că să citez din ultima plenară a PCR, care să ne spună ceea ce ştim cu toţii: că românii mănâncă scump şi de proastă calitate, doar pentru că Guvernul este incompetent”, susține deputatul sucevean.

 

El a mai arătat că responsabilitatea nu este a comercianţilor, cărora, potrivit standardelor naţionale relaxate, li se permite un astfel de comportament, ci consideră că vină este exclusiv a Guvernului şi a structurilor subordonate, care stau cu mâinile în sân.

 

„Suntem campioni mondiali la numărul de instituţii care ar trebui să vegheze la siguranţă alimentară a cetăţeanului român. Avem ANPC, avem ANSVSA, avem structuri specializate ale MADR şi mulţi funcţionari bine plătiţi să împiedice astfel de practici, prin care consumatorul român este păcălit, la preţuri exorbitante, că mănâncă la fel că italianul sau francezul. E vară şi e mai bine pe plajă decât la datorie ar spune cei mai mulţi din cei responsabili. Trebuie spus că cei care vând produse de proastă calitate, nu încalcă standardele din România, pentru că acestea sunt foarte relaxate şi prin ele li se permite să procedeze aşa!”, a menționat Bălan.

 

El considecă că decât să compună catrene neinspirate despre oaie şi în loc să cheltuiască inutil bani cu deplasările de lux ale unor funcţionari prin străinătate, mai bine, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-ar fi apucat de modificat standardele de calitate privind producerea şi comercializarea alimentelor de calitate îndoielnică, pentru că această legislaţie secundară stă numai şi numai în stilou dumnealui, aşteptând emiterea ordinului de ministru.

 

„Tot domnul Daea nu ar mai trebui să emită puncte de vedere negative, atunci când Parlamentul are în dezbatere chiar ameliorări ale legislaţiei primare în domeniu! De asemenea, domnul Daea ar trebui să mai investigheze de ce brânza şi laptele românesc au dispărut din magazine, de ce legumele româneşti se mai vând doar pe la colţ de drum şi de ce fermierul român este tot mai sărac, în vreme ce europenii prosperă vânzând în România mărfuri de calitatea a doua. Nu am nici o aşteptare de la domnul Daea, obişnuit doar cu raportările cincinale, însă sper că mai există în structurile administrative centrale, cu atribuţii şi competenţe în domeniu, funcţionari care ţin la ţară lor şi la românii care muncesc cinstit în agricultură românească”, a conchis deputatul PNL.


Intră acum și în grupul de