Băișanu despre declarațiile lui Kelemen Hunor: Trebuie să-și ceară scuze. Este nedemn ca un parlamentar român, indiferent de naționalitate, să spună că nu are ce sărbători în 2018


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele ALDE, deputatul de Suceava Alexandru Băișanu, a cerut, luni, președintelui UDMR, Kelemen Hunor, să-și ceară scuze pentru declarațiile făcute privind sărbătoarea centenarului Unirii și i-a cerut să participe în mod direct la construcția pe viitor a României atât timp cât este cetățean român.

Băișanu a declarat pentru News Bucovina că declarațiile lui Kelemen Hunor sunt de neînțeles în condițiile în care UDMR a fost la guvernare aproape în toți anii de după Revoluție.

”Nu cred că este obrăznicie mai mare pentru liderul UDMR, cetățean roman și deputat în Parlamentul României, cu responsabilități importante în statul roman, să critici guvernările că nu au realizat nimic, când tu ai fost la guvernare 90 la sută din timp”, a spus deputatul sucevean.

El a subliniat că în 2018, România sărbătorește 100 de ani de stat național unitar roman și nu programe de guvernare.

”Este nedemn ca un parlamentar român, indiferent de naționalitate, să spună că nu are ce sărbători în 2018. E ca și cum ai spune că nu te bucuri de ziua mamei tale pentru că nu ți-a cumpărat o jucărie când erai mic”, a spus Băișanu.

Totodată, liderul ALDE a apreciat că  prin atitudinea sa, UDMR a întreținut ideea de autonomie.

”Dacă UDMR nu ar fi întreținut în permanență ideea de autonomie a zonelor în care trăiesc și cetățeni români de etnie maghiară nu ar fi existat sub nici o formă nici manifestări care să vină să stopeze astfel de tendințe revanșarde”, a spus Băișanu.

Deputatul ALDE consideră că liderul UDMR trebuie să își ceară scuze pentru declarațiile făcute.

„Îi cer președintelui Hunor să-și ceară scuze față de patria în care au trăit părinții lui și față de statul care a investit în formarea lui profesională, intelectuală și morală. Nu poți să negi sărbătoarea de 100 de ani a unui popor și să o transformi într-o chestiune de conflict interethnic și naționalism desuet”, a spus vicepreședintele ALDE.

El a subliniat că România are cea mai bună legislație pentru respectarea drepturilor minorităților.

„În comparație cu alte state din lume, statul român a avut cea mai deschisă și înțeleaptă abordare față de drepturile minorităților care s-a materializat în leg ice exprimă respectful României față de toate minoritățile”, a spus Băișanu.

El s-a arătat deranjat de faptul că atât Kelemen Hunor cât și UDMR neagă statul, țara și poporul care le apără drepturile.

”Cu tot respectul față de prietenii mei de naționalitate maghiară, care nu sunt puțini, îi cer domnului Kelemen Hunor să-și ceară scuze și să participle în mod direct la construcția pe viitor a României atâta vreme cât nu a renunțat la cetățenia română”, a spus Băișanu.

Într-un interviu pentru publicatia clujeana Szabadsag.ro citat de Hotnews.ro, președintele UDMR Kelemen Hunor a spus că  „românii trebuie să accepte că noi nu vom putea și nici nu vrem să sărbatorim 2018. Această acceptare ar trebui să fie parte a înțelegerii și respectului reciproc”.

 

„Sunt sigur ca daca statul roman in ultimii 100 de ani nu ar fi incercat in mod permanent si deschis sa asimileze minoritatile si sa lichideze orice ce nu este roman, atunci generatia de astazi s-ar pozitiona altfel fata de acest subiect. Dar pentru ca intre cele doua razboaie mondiale si sub regimul Ceausescu aceasta intentie a fost una neechivoca, iar dupa 1989 deseori s-a putut sesiza acest scop neexprimat expres, este evident ca se regenereaza fricile: romanilor este frica ca noi vrem sa rupem Ardealul, iar maghiarii se tem ca romanii vor sa ne ia identitatea etnica. Evident ca aceste frici se ancoreaza in trecut si in viitor si nu vad posibilitatile prin care am putea sa schimbam ceva in mod fundamental. Periodic ma tem ca din cauza faptului ca in Romania nu prea avem ce rezultate sa prezentam in anul centenarului, acest an va fi trecut cu un nationalism de prost gust, directie in care a avut o tentativa deja rectorul Universitatii Babes Bolyai (UBB). Nu vor putea sa spuna ca am construit 1800 de km de autostrada, am legat dupa 100 de ani regiunile istorice prin infrastructura. Nu putem sa raportam ca daca ne urcam astazi in tren in Bucuresti, vom ajunge la Blaj mai repede decat acum 100 de ani. Vor putea sa spuna ca dureaza mai mult calatoria cu o ora si jumatate de la Blaj la Bucuresti decat acum 100 de ani. Deci, din acest punct de vedere pentru mine este o mare intrebare ce poate sa prezinta statul roman , in afara faptului ca exista si dupa 100 de ani. In astfel de situatii exista tendinta sa sarbatoreasc cu tot felul de retorici nationaliste cei 100 de ani”, afirmă Kelemen Hunor, conform sursei citate. (N.B.)

 

 

 


Intră acum și în grupul de