Ministrul de Interne, Carmen Dan, îi răspunde deputatului Ioan Bălan: Polițiștii rutieri aplică sancțiuni conform legii și nu în baza „normelor de amenzi”


Intră acum și în grupul de

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a răspuns deputatului PNL de Suceava, Ioan Bălan, privind modul de acțiune al polițiștilor rutieri, subliniind că aceștia aplică sancțiuni conform legislației și nu în baza „normelor de amenzi”.

Într-un răspuns transmis deputatului sucevean la o interpelare adresată în Parlament, ministrul de Interne Carmen Dan a arătat că polițiștii rutieri din  cadrul Poliției Române realizează  activități  de îndrumare,  supraveghere,  control privind respectarea normelor privind circulația pe drumurile publice și luarea măsurilor legale în cazul în care se constată încălcări ale acestora.

Ea menționează că potrivit legii, polițiștii rutieri sunt obligați, în exercitarea atribuțiilor de dirijare a circulației rutiere, să poarte uniforma cu înscrisuri și însemne distinctive, iar încălcarea cu vinovăție a îndatoririlor de serviciu angajează răspunderea disciplinară, materială, civilă sau penală, după caz.

„Cu  privire  la  impunerea  „normelor  de  amenzi”,  menționăm  că  potrivit  cadrului  legal  în  vigoare,  lucrătorii din cadru l poliției rutiere sunt obligați să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale normelor privind circulația pe drumurile publ ice. Prin urmare, activitatea  de constatare  este o obligație stabilită în sarcina agentului constatator prin acte normative  și nu conform unor „norme de amenzi””, arată ministrul de Interne în răspuns.

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a depus, marți, la Parlament, un proiect de lege de modificare a legislației actuale privind circulația pe drumurile publice prin care se stabilesc condițiile în care se pot aplica sancțiuni contravenționale.

Astfel, prin acest proiect, se prevede că la constatarea contravențiilor, polițiștii rutieri, respectiv polițiștii de frontieră sunt obligați să poarte uniformă cu înscrisuri și însemne distinctive.

 

„Constatarea contravențiilor se face doar cu mijloace tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic”, se mai arată în proiectul legii prezentate marți în Parlament.

 

Potrivit inițiativei deputatului sucevean dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehiculele care sunt inscripționate cu însemnele distinctive ale poliției rutiere, iar dispozitivele mobile tip pistol pot fi folosite la maxim 10 metri de un autovehicul al Poliției

 

„Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule fără însemne distinctive sau de polițiști care nu poartă uniformă. Nerespectarea acestor prevederi atrage nulitatea procesului verbal de contravenție și sancționarea administrativă a polițistului”, se  mai prevede în proiect.

 

În expunerea de motive, deputatul Ioan Bălan, arată că polițiștii sunt obligați să realizeze o normă de amenzi, iar pentru realizarea acestui plan mulți polițiști folosesc aparate radar fixe și mobile din autovehicule neinscripționate și fără să poarte uniformă.

 

„Urmare a acestei stări de fapt, lucrătorii poliției rutiere se concentrează, în marea parte a acțiunilor lor pe activitățile de constatare și aplicare de sancțiuni și minimizează sau chiar nu întreprind în niciun fel, acțiuni de prevenție a evenimentelor rutiere nedorite”,arată inițiatorul legii.

 

El a arătat că polițiștii s-au transformat în vânătorii de contravenienți și de aplicare de sancțiuni.

 

„E cunoscut că în ciuda sancțiunilor dure aplicate conducătorii auto nu și-au schimbat comportamentul, iar numărul de accidente înregistrate pe drumurile din România nu  a scăzut în mod semnificativ”, a subliniat Ioan Bălan.

 

El a mai apreciat că prin acest mod de acțiune a scăzut și respectul cetățenilor față de polițiști care sunt văzuți ca „cei care stau după tufiș” și aplică sancțiuni.

 

Ioan Bălan a precizat că această lege are ca scop  revenirea la menirea inițială a legislației privind circulația pe drumurile publice de a preveni accidentele și un comportament responsabil al conducătorilor auto.

 

Mai mult, în expunerea de motive se arată că șoferii vor reduce viteza dacă vor vedea pe drumuri autovehicule inscripționate ale poliției.

 

Pentru a întări această afirmație, se dă ca exemplu amplasarea în comuna suceveană Poiana Stampei a unei machete ce imită o autospecială a Poliției Rutiere, iar de la montarea acesteia nu s-au mai înregistrat accidente cu victime în respectiva zonă.


Intră acum și în grupul de