Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a inițiat o lege privind introducerea orelor de nutriție în școli: Educația nutrițională este de importanță colosală

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz, a anunțat că a înregistrat la Camera Deputaților o propunere legilativă pentru completarea Legii nr.1/2011 a Educației Naționale, cu privire la introducerea orelor de nutriție în școli.

Un proiect similar a fost depus în 2015 de fostul senator PSD de Suceava Ovidiu Donțu, care propunea introducerea în programa școlară a materiei „Alimentaţie Sănătoasă”, care să îi educe pe elevi în privinţa hranei zilnice.

Deputatul Maricela Cobuz explică inițiativa sa prin faptul că potrivit unui studiu efectuat în 79 de ţări, Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că există 250 de milioane de obezi în lume, din care se estimează că 22 de milioane sunt copii cu vârsta mai mică de 5 ani în timp ce în România, conform unui studiu efectuat, la copiii între 3 luni şi 16 ani, s-au identificat 14,7% copii obezi, frecvenţa obezităţii, fiind uşor crescută la fetele de vârstă şcolară, iar rata de obezitate fiind în creștere.

Prin noua lege de modificare și completare a Legii nr.1/2011 a Educației Naționale se introduce, în curriculum național pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial, disciplina ”Nutriție și educație nutrițională” ca disciplină opțională de studiu.

După adoptarea legii, planul cadru și programa națională, precum și condițiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina de nutriție și educație nutrițională se vor aproba prin ordin comun al Ministerului Educației Naționale și al Ministerului Sănătății.

„Consider că această propunere legislativă este de o importanță majoră deoarece societatea modernă este considerată mediu „obezogenic”, prin favorizarea consumului crescut de produse alimentare bogate în grăsimi şi zaharuri la care se adaugă sedentarismul. Obezitatea la copil este diferită de cea a adultului, copilul fiind în perioada de creştere, de unde decurge obligaţia ca măsurile ce vizează scăderea în greutate să nu influenţeze dezvoltarea morfofuncţională fiziologică”, arată deputatul sucevean.

Ea a subliniat că această inițiativă legislativă este deosebit de importantă, având susținerea și a reprezentanților tuturor partidelor parlamentare: PSD, ALDE, PMP, UDMR, PNL, USR, minorități și miniștri, inclusiv a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, fiind susținută de 103 deputați și senatori prin semnarea propunerii legislative.

„Doar printr-o educație nutrițională putem să prevenim creșterea alarmantă a obezității de la copii”, menționează Maricela Cobuz.

loading...