Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor: Doar 26 de proiecte contractate din cele 254 aprobate prin PNDL 2 în județul Suceava


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor, secretar al Comisiei pentru administrație publică din Camera Deputaților și-a exprimat, miercuri, îngrijorarea că doar pentru zece la sută dintre proiectele aprobate în județul Suceava pentru a fi finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 s-au semnat contracte de finațare în condițiile în care termenul pentru depunerea proiectelor expiră peste o săptămână, iar perioada de contractare se încheie la 31 decembrie.

Deputatul liberal sucevean arată într-un comunicat de presă, că Programul Național de Dezvoltare Locală reprezintă principala sursă de finanțare pentru infrastructura locală.

„Teoretic, (PNDL n,r.) are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie sa fie asigurat un set minim de servicii publice în domeniile : sănatate ,educație ,apa-canalizare, energie termică și electrică , industrie și iluminat public , transport, drumuri ,salubrizare , cultură și sport”, arată deputatul liberal.

Fădor menționează că Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a transmis Comisiei pentru administrație publica și amenajarea teritoriului din cadrul Camerei Deputaților, a cărei secretar este, situația privind proiectele depuse în cadrul PNDL 2.

„Practic, nevoile comunitaților locale se reflectă  în număr foarte mare de proiecte depuse la nivelul întregii țări : 13.096 . Dintre acestea , doar 6.851 au fost aprobate în principiu și deși până la sfârșitul anului 2017 ar fi trebuit semnate contractele de finanțare cu MDRAP, până la această dată , din informațiile obținute, doar 1.232 contracte au fost semnate , ceea ce reprezintă doar 17,98 % din total”, a arătat deputatul.

În ceea ce privește județul Suceava, din cele 254 proiecte aprobate , în valoare de aproximativ 930 de milioane de lei, până la această dată au fost semnate contractele de finanțare pentru doar 26 proiecte,reprezentând aproximativ 10 % din total.

Angelica Fădor consideră că au fost semnate foarte puține contracte în condițiile în care nevoile și așteptărie atât ale primarilor, dar mai ales ale locuitorilor județului sunt mari.

„Locuitori, care, nu sunt cu nimic vinovați pentru că locuiesc în comunitați conduse de primari PNL, pentru că nu pot să nu observ că din totalul proiectelor aprobate, 49,15 % aparțin primarilor PSD, în timp ce doar 19,37 % celor PNL , restul fiind investiții ale primarilor ALDE, PMP, independenți și ale administrației județene”, adaugă Fădor.

Ea subliniază că în ceea ce privește contractele de finanțare prin PNDL 2 semnate în județul Suceava până în acest moment 70,86 % din sumă revine localităților cu primari PSD, în timp ce localitățile cu primari PNL doar 29,14%.

„În condițiile în care data limită pentru depunerea documentațiilor este 29 noiembrie 2017 și data limită pentru semnarea contractelor de finanțare este 31 decembrie 2017, nu pot să nu mă întreb, cu îngrijorare, ce se întâmplă cu proiectele județului Suceava , ce se întâmplă cu așteptările tuturor primarilor și mai ales ce se întâmplă, domnilor aflați la guvernare, cu nevoile sucevenilor pe care i-ați mințit la alegerile parlamentare?” întreabă, în final Angelica Fădor.


Intră acum și în grupul de