Deputatul Ioan Bălan, interpelare pentru ministrul de Interne: Din cauza slabei dotări, numai în județul Suceava doi polițiști au fost victime ale infractorilor. Ce sume ați alocat pentru echipamente de protecție?


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a interpelat-o pe Carmen Dan, Ministrul Afacerilor Interne privind investițiile pe care le-a făcut ministerul în anul 2017 în dotarea structurilor Poliției Române și care sunt sumele ce sunt prevăzute în bugetul anului 2018 pentru asigurarea dotărilor în condițiile în care numai în județul Suceava doi polițiști au fost victime ale infractorilor.

„La nivelul județului Suceava, numai în anul 2017, doi ofiţeri ai Poliţiei Române au devenit victimele infractorilor, din cauza slabelor dotări cu care sunt înzestrate forțele de ordine publică”, arată deputatul în interpelare.

El amintește că în vara acestui an, un polițist din cadrul serviciului Poliției Transporturi Feroviare și-a pierdut viața, pe peronul gării din municipiul Suceava, ca urmare a multiplelor răni provocate prin înjunghiere.

„Opiniile majorităţii specialiştilor converg în sensul în care, dacă polițistul ar fi fost protejat de o vestă corespunzătoare, care ar fi trebuit să fie în dotarea Poliției, atunci moartea acestuia ar fi fast evitată”, menționează Ioan Bălan.

El mai arată că recent, tot în județul Suceava, un alt ofițer al poliției sucevene a fost grav rănit în zona capului, tot cu un obiect ascuțit, deoarece nu a purtat casca specială de protecţie, utilizată, de obicei, de forțele speciale de intervenție.

„Nu cunoaştem dacă acest tip de cască se află sau nu în dotarea Poliției, însă știm că polițistul care se zbate între viață și moarte, este un ofițer foarte bine pregătit, fiind chiar propus de superiori pentru o indemnizație de excelență”, adaugă parlamentarul sucevean.

Ioan Bălan mai susține că, în anii precedenți, cu ocazia dezbaterilor legilor bugetului de stat a chestionat în mod repetat titulari ai portofoliului de la Ministerul Afacerilor Interne și, de fiecare dată, a primit asigurări că sunt credite bugetare care să asigure finanțarea corespunzătoare a dotărilor urgente pentru toate structurile Poliției Române.

„Rezultatul, îi cunoaşteţi și dumneavoastră – poliţiştii români au dificultăţi reale chiar și în asigurarea unor uniforme decente”, subliniază deputatul.

În contextul în care Legea bugetului de stat pentru anul 2018 este pe cale să fie aprobată, el cere ministrului Afacerilor Interne să precizeze care este valoarea totală a sumelor utilizate în anul 2017 în vederea dotării tuturor structurilor Poliției Române, inclusiv prezentarea unei situații detaliate, raportate la necesarul unei bune funcţionări a poliției, în condiții de maximă siguranții pentru lucrătorii M.A.!.

„Care sunt sumele totale alocate (credite bugetare) pentru dotarea tuturor structurilor Poliției Române, în cursul anului 2018? Vă solicit, dacă este posibil, și o situație defalcată pe fiecare categorie de programe de achiziții: armament, autoutilitare, uniforme, sisteme de protecție”, mai scrie Bălan.

El îi mai cere ministrului să precizeze dacă, în elaborarea proiectului de ordonanţă privind prorogarea unor termene și unele măsuri bugetare, a militat în vreun fel împotriva limitării/plafonării unor drepturi salariale/norme de hrană și alte drepturi la care sunt îndreptăţiţi lucrătorii Poliției Române.


Intră acum și în grupul de