Ioan Bălan, în Parlament: PSD-ALDE i-au făcut pe oameni să se dușmănească din cauza inechităților din salarizare, iar Olguța Vasilescu i-a păcălit pe angajații din sectorul bugetar și i-a umilit pe cei din mediul privat

Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a arată într-o declarație politică susținută în Parlament că actuala guvernare PSD-ALDE i-a făcut pe români să se  dușmănească din cauza inechităților din salarizare, iar Olguța Vasilescu, care este doar ministrul celor din sectorul bugetar,  îi ceartă pe cei care nu văd că minusul din buzunare e plus.

 

„Fac un apel la memoria dumneavoastră recentă, adică la ceea ce afirmau la unison, atât doamna Olguța Vasilescu, domnul Mihai Tudose, cât și domnul Liviu Dragnea, în urmă cu numai câteva luni: ”salariile bugetarilor vor crește cu 25% de la 1 ianuarie 2018” sau  „dacă angajatorul din mediul privat nu mai pune nici măcar un singur leu în plus față de ceea ce plătește la ora actuală, net-ul angajatului crește cu 17%”. Vă aduceți aminte aceste afirmații? Ar cam trebui! Nu le-am făcut eu! Le-au făcut liderii voștri. Din păcate, cei mai mulți angajați chiar au crezut că de la 1 ianuarie 2018 lefurile lor vor crește substanțial, cu minimum 25% în sectorul public și cu peste 17% în sectorul privat. Însă, de câteva zile, au început deja să se distribuie fluturașii și chiar să se plătească salariile aferente lunii ianuarie din acest an, iar adevărul asupra înșelătoriei PSD-ALDE se vede cu ochiul liber. Salariile scad pentru sute de mii de români, iar pentru cei mai mulți nu cresc!”, a spus Ioan Bălan în Parlament.

El a adăugat că ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, într-un exces uluitor de cinism, îi jignea, zilele trecute, fără să clipească, pe toți angajații din România, spunând că aceștia nu înțeleg de fapt că minusul e plus și că să aibă răbdare, căci adevărul se va vedea pe fluturașul de salariu, iar mai mult, spunea că încă din luna mai a avertizat că pentru unii angajați salariile vor scădea.

„Poate o fi spus acest lucru doar domnului Dragnea, căci populației sigur nu i-a spus”, a continuat deputatul.

Parlamentarul sucevean constată că Olguța Vasilescu, deși este ministrul Muncii pentru a treia oară într-un an, nu cunoaște faptul că fluturașii de salariu se distribuie după data de întâi a lunii următoare, pentru că ei sunt dați angajaților înainte de a le fi plătită leafa și că  mare parte dintre fluturași sunt deja în buzunarele angajaților.

„Tocmai pe fluturașul de salariu angajații au văzut dimensiunea înșelătoriei. Creșterea de 25% la stat sau de 17% în privat nu e creștere, ci este scădere. Dacă sunt ceva angajați norocoși în România, atunci aceștia sunt bucuroși pentru că leafa lor nu a scăzut față de luna decembrie a anului trecut”, a menționat Ioan Bălan.

Deputatul PNL a mai spus că a urmărit explicațiile „halucinante și alambicate” ale ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, din care a înțeles că ea nu are nicio vină pentru scăderile de salarii, ci colegii din Guvern.

„Am mai înțeles că profesorii cu normă parțială în învățământ, personalul auxiliar din școli, farmaciștii, specialiștii de la medicina legală, experții criminaliști, polițiștii, persoane cu dizabilități, lucrători în sectorul IT și multe alte categorii profesionale nu știu să-și citească fluturașul de salariu și că nu sunt în stare să înțeleagă că minusul pe care îl văd, este de fapt plus. Da! Aceasta este chiar o adevărată sfidare”, a subliniat Ioan Bălan.

Deputatul sucevean a mai arătat că, din aceleași declarații ale Olguței Vasilescu a constatat cu stupoare că dacă pentru angajații din sectorul bugetar va opera, probabil, niște cârpeli, în grabă, ca să nu scadă prea tare lefurile, însă, când a venit vorba despre cei aproape patru milioane de angajați din sectorul privat, a dat din umeri neputincioasă și a spus cu nepăsare că n-are soluții și că „privații să se descurce!”

„Mai mult decât atât, i-a amenințat pe agenții economici cu inspecții și controale al Ispectoratelor de muncă, într-un mod în care l-ar fi făcut invidios și pe ultimul prim-secretar al PCR”, arată Bălan.

Potrivit acestuia, faptul că promisiunea creșterii salariilor făcută de PSD-ALDE a devenit scădere de salarii nu mai este o necunoscută, ci o certitudine.

„Trebuie să vă spun că acest lucru nu este sigurul rău făcut de această guvernare, pentru că prin implementarea duiumului de ordonanțe de urgență și a legii salarizării, în sistemul public s-a creat un sistem de inechități nemaiîntâlnit în România. În opinia PSD-ALDE, la muncă egală, salarii trebuie să fie diferite. Angajații au adus fluturași și exemple concrete din care rezultă foarte clar cum funcționari, colegi de birou, cu aceeași pregătire și vechime, iau salarii diferite. Presa, de asemenea, a relatat dezechilibre majore generate de măsurile absurde în domeniul salarizării, astfel încât un șofer dintr-o instituție publică are o leafă mai mare decât un medic debutant sau cum o femeie de serviciu dintr-un minister are o leafă mai mare decât un profesor cu vechime. Da! Inechitățile pe care le-au produs în sistemul public de salarizare sunt inimaginabile! PSD-ALDE i-au făcut pe oameni să se dușmănească din cauza inechităților din salarizare”, a transmis Ioan Bălan.

El constată că ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a demonstrat cu vârf și îndesat că vrea să fie doar ministru angajaților de la stat, nu și al angajaților din sectorul privat.

„Din păcate, pentru logica electorală a domniei sale i-a păcălit foarte grav pe angajații din sectorul public, iar pe angajații din sectorul privat i-a jignit, i-a umilit și le-a băgat mâna în buzunar prin amalgamul de ordonanțe contrasemnate de domnia sa, începând cu OG 4/2017. Și, dacă tot i-a îndemnat pe angajați să citească cu atenție fluturașul de salariu, le-aș recomanda celor peste două milioane de angajați din sectorul privat cărora li se taie din leafă, să trimită fluturașii direct la minister, la doamna Vasilescu. Poate i se mai taie din avântul de a minți oamenii cu nerușinare că lefurile lor nu au scăzut”, a conchis deputatul Ioan Bălan.(T.B.)

 

loading...