Băișanu l-a invitat la Suceava pe noul ambasador al Emiratelor Arabe Unite în România, Ahmed Abdulla Al Matrooshi

Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Emiratele Arabe Unite, deputatul ALDE de Suceava Ștefan- Alexandru Băișanu, l-a invitat, la Suceava, pe dr. Ahmed Abdulla Al Matrooshi în noua sa calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Emiratelor Arabe Unite în România, dar și în calitate de prieten al culturii și al învătământului din cele două state.

Invitația a fost făcută la prima întâlnire a grupului parlamentar de prietenie cu Emiratele Arabe Unite cu noua delegație a EAU în România.

 “Sunt deputat al județului Suceava, județ care poartă și denumirea de Bucovina, care în România reprezintă leagănul creștinătății și al ortodoxismului, acolo unde avem cele mai multe biserici, cele mai multe mănăstiri, cu o cultură specifică acestei zone. Este locul în care trăiesc peste 18 etnii, evrei, germani, polonezi, cehi, ucraineieni etc, e un soi de Uniune Europeană la nivel micro, acolo unde toate aceste etnii sunt cetățeni români și se înțeleg foarte bine, cu tradiții specifice fiecărei etnii, cu o zonă muntoasă și de deal de excepție, cu un turism bine dezvoltat, cu o industrie a lemnului bine dezvoltată, fiind cea mai împădurită zonă din România, lucru care cred că vă poate interesa în vederea venirii acelei comisii culturale. Vă invit atât în calitate de ambasador cât și în calitate de prieten al culturii și al învătământului din cele două state în Suceava, în Bucovina”, a spus Băișanu.

În cadrul întrevederii, care s-a desfășurat marți la Palatul Parlamentului, toți membrii și-au exprimat aprecierea și bucuria pentru învestirea dr. Ahmed Abdulla Al Matrooshi în noua sa calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Emiratelor Arabe Unite în România.

Potrivit unui comunicat al grupului, ambele părți consideră oportun orice dialog inițiat pentru consolidarea și dezvoltarea cooperării româno-emirateze.

„O perspectivă în acest sens o oferă și următoarea întâlnire, fixată pentru data de 25 aprilie 2018, respectiv prima sesiunie a Comisiei mixte de cooperare româno-emirateză. Tot la această dată, potrivit declarațiilor secretarului Grupului de prietenie, deputatul Alexandra Presura, se va organiza și Forumul economic dintre România și EAU, ce are ca scop dezbaterea tuturor proiectelor de cooperare și aplicabilitatea acestora. Proiectele propuse pentru această viitoare întrevedere vor consolida și mai mult legăturile bilaterale diplomatice, precum și diversele raporturi comerciale și investiționale deja existente, EAU fiind primul partener economic al României din zona Golfului”, se arată în comunicat.

Președintele Grupului de prietenie, deputatul Ștefan Alexandru Băișanu, a subliniat necesitatea consolidării legăturilor parlamentare dintre cele două state, discuțiile fiind axate pe dezvoltarea relațiilor diplomatice de reciprocitate.

”În pașii către atingerea acestor obiective comune, atât noi cât și noul ambasador ne-am exprimat acordul cu privire la realizarea unei evaluări consistente a perspectivelor economice în vederea creșterii schimburilor comerciale bilaterale, date fiind pozițiile geografice ale celor două state. În această zonă de dezvoltare intră în discuție exportul de produse agricole românești pe piață emirateză a cărnii și a lactatelor, animalelor vii și cerealelor”, a precizat președintele Grupului de prietenie, la finalul întrevederii de ieri. În cadrul discuțiilor purtate cu Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Emiratelor Arabe Unite în România, Dr. Ahmed Abdulla Al Matrooshi, deputatul Băișanu Alexandru și-a arătat aprecierea față de recentul angajament încheiat cu privire la oferirea de sprijin reciproc pentru candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU (mandat 2020-2021), pentru cel de-al doilea tur de scrutin, respectiv candidatura EAU la CS ONU (mandat 2022-2023), la primul tur de scrutin.

În cadrul întrevederii, președintele Grupului de prietenie, deputatul Băișanu, a atins subiecte din domeniile politic, candidatura României la CS ONU (mandat 2020 – 2021), economic, exportul de produse agricole românești pe piața emirateză, noi proiecte de cooperare în domeniul petrolului și gazelor, dar a subliniat și sprijinul autorităților emirateze pentru comunitatea românească din acest stat.(T.B.)

loading...