Nechifor: După succesul dreptei populiste din Italia, a venit și rândul Ungariei. Trendul politicilor populiste crește în Europa, iar partidele tradiționale nu mai reușesc să convingă electoratul


Intră acum și în grupul de

Fostul eurodeputat sucevean Cătălin Nechifor, deputat PSD de Suceava, a apreciat, după alegerile de duminică din Ungaria, câștigate dinnou de Viktor Orban, că partidele tradiționale nu mai reușesc să convingă electoratul, iar partidele populiste câștigă teren în țările europene.

„După succesul politic al dreptei populiste din Italia, a venit și rândul Ungariei”, arată Nechifor.

El menționează că, în Ungaria, partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, a câștigat 48% din sufragii, pe locul doi fiind plasat cu 19% partidul de extremă dreapta Jobbik în timp ce socialiștii de la MSZP și partidul DK al fostului premier Gyurcsany au obținut 12%, respectiv 5%, nici măcar cât extremiștii de dreapta.

„Am citit câteva opinii în presa internațională pentru că la noi subiectul e tratat cam pe la și altele, totuși Ungaria e unul dintre vecinii care contează. Unele voci anunță nori negri deasupra Europei, mai ales în condițiile în care mesajele de felicitare au venit mai degrabă de la lideri extremiști europeni, cum ar fi Marine le Pen”, a adăugat deputatul sucevean.

El  subliniază că  vina electoratului nu poate fi luată în calcul, iar trendul politicilor populiste crește în Europa.

Potrivit acestuia, liderii consacrați, nu doar de stânga, nu mai reușesc să convingă electoratul tradițional. „Rămâne de văzut cum va fi cel de al patrulea mandat de prim ministru al lui Viktor Orban, mai ales că în acest timp, în 2020, Ungaria va comemora 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon”, atrage atenția Nechifor.

El prezintă și harta cu circumscripțiile în care a câștigat Fidesz (portocaliu), Jobbik (negru) și Socialiștii (roșu), în partea dreaptă fiind prezentată structura votului în Budapesta.(N.B.)


Intră acum și în grupul de