USR Suceava sesizează Inspecția Muncii în cazul a 40 de primării sucevene care nu au făcut publice salariile din instituție. USR a realizat harta salariilor din primăriile din județ

USR Suceava a anunțat, luni, că va sesiza Inspecția Muncii pentru a efectua verificări la 40 de primării din județ care nu au publicat lista salariilor din instituție și la cele care nu au respectat termenul de 31 martie pentru actualizarea listei.

Potrivit unui comunicat de presă, deputatul USR, Iulian Bulai, împreună cu echipa USR Suceava au demarat în luna ianuarie 2018, o campanie de trimitere de solicitări către primăriile din județul Suceava, în vederea furnizării sau publicării datelor privind veniturile salariale ale funcțiilor din cadrul acestor instituții, conform Legii 153/2017, art.33, și Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

USR precizează că Legea 153/2017, art. 33, privind transparența veniturilor salariale, obligă primăriile să publice aceste date în locurile prevăzute de lege, atât la sediul propriu, cât și pe pagina proprie de internet.

„Prin acest demers, USR Suceava dorește atât să contribuie la transparentizarea datelor privind veniturile din administrațiile locale din județ, cât și să ofere posibilitatea oricărui cetățean de a compara cu ușurință diferențele salariale înregistrate în cadrul administrațiilor locale, ca rezultat al Legii 153/2017, lege care oferă exclusiv consiliilor locale libertatea de a stabili salariile pentru toți funcționarii din cadrul aparatului propriu de specialitate, cât și al serviciilor publice”, se arată în comunicat.

Înainte de a trimite solicitări către primării, echipa USR Suceava susține că a verificat toate paginile web ale acestora și că doar 36 de primării din judeţ (din cele 114) aveau publicată lista cu salariile funcţionarilor.

Totodată, se arată că sunt și primării care, deși nu au răspuns în mod direct solicitării primite prin e-mail, în urma luării la cunoștință a acesteia, au publicat totuși informațiile pe paginile web oficiale, respectând astfel cel puțin articolul 33 al Legii 153/2017.

USR Suceava notează că salariul demnitarilor din funcții publice este calculat folosind un coeficient bazat pe numărul de locuitori din acea unitate administrativ teritorială și exemplifică cu coeficientul unei comune cu 3001 – 5000 locuitori care este stabilit la 4.5, ceea ce înseamnă că în anul 2017, salariile primarului și viceprimarului erau calculate ca fiind 4.5 x 1450 (salariul minim), dar de la 1 ianuarie 2018, salariul minim a crescut la 1900 lei , prin urmare și salariul demnitarilor din funcții publice, pentru că este noul etalon de raportare.

„Trebuie menționat că ne aflăm în momentul în care primăriile ar fi trebuit deja să publice pentru a doua oară lista cu salariile, cele de la nivelul lunii martie din 2018, dar numai 38 dintre primării s-au conformat”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în acest moment, 74 de primării au publicat pe site-ul propriu lista sau au răspuns solicitării, iar restul de 40 de primării nu au oferit un răspuns.

„Din păcate există un număr destul de mare de primării care nu au deloc pagină web sau se află în imposibilitatea de a publica on-line o listă cu salariile din primărie.În perioada următoare vom înainta o adresă către Inspecția Muncii pentru a efectua verificări la primăriile care nu au publicat deloc lista și la cele care nu au respectat termenul de 31 martie pentru actualizarea listei”, se arată în comunicat.

USR Suceava amintește primarilor că potrivit alineatului (2) al articolului 33 din Legea 153/2017: „Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage răspunderea contravențională a conducătorului autorității sau instituției publice în cauză și se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 lei.”

„Verificând aceste informații pe internet, am remarcat, în plus, faptul că multe primării nu au publicat un set minim de informaţii, deşi legea îi obligă să publice lista consilierilor locali, declaraţiile de avere şi de interese ale aleşilor locali, bugetul local, hotărârile de Consiliu Local și multe alte date de interes public.În perioada următoare, vom publica și un raport privind lipsa de transparență online a primăriilor din judeţul Suceava”, se mai arată în comunicat.

Harta cu salariile din primării poate fi accesata la adresa: http://suceava.usr.ro/primarii/main.html