Senatorul Iordache este încrezător că noua lege a achizițiilor publice va debloca investițiile pentru că vor fi înlăturate barierele ce au frânat dezvoltarea României


Intră acum și în grupul de

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache este încrezător că noua lege a achizițiilor publice inițiată de Guvern va avea ca efect deblocarea investițiilor.

Potrivit senatorului, Guvernul face un pas major în deblocarea investițiilor și anunță că se modifică radical legea achizițiilor publice prin care vor fi înlăturate cele mai mari bariere care au frânat până acum dezvoltarea României.

„În această săptămână, se va aproba unul dintre cele mai importante acte normative din acest an, o măsură așteptată cu mare interes, de autoritățile locale, de investitori și de cetățeni în general, care își doresc investiții în dezvoltarea României”, susține Iordache.

El precizează că este a doua mare intervenție a Guvernului în deblocarea investițiilor, după ce a modificat Legea Parteneriatului Public-Privat.

Astfel, senatorul arată că prin modificarea legii achizițiilor publice vor fi înlăturate trei bariere majore, care blochează investițiile în România, respectiv bariera abuzului de contestații, prin introducerea unei cauțiuni la depunerea contestației, bariera care ținea pe loc un proiect contestat până la pronunțarea definitivă și irevocabilă, iar contractul se va putea semna imediat după verdictul primei instanțe și se va înlătură bariera controlului ex-ante, prin simplificarea drastică a acestei proceduri care se desfășoară înainte de atribuirea proiectului.

Mai mult, se simplifică achizițiile directe, după modelul Comisiei Europene.

Virginel Iordache spune că se va înființa Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, unde se vor cumpăra produsele necesare pentru toate autoritățile publice.

Potrivit acestuia, prin înființarea acestui oficiu se termină harababura cu diferențele dintre prețurile de achiziție pentru aceleași produse, cumpărate în locuri diferite și va scădea prețul de achiziție,pentru că se va negocia un volum mare de produse și se vor face economii importante la buget.

„Cea mai importantă va fi scăderea prețului de achiziție la medicamentele necesare unitățile medicale din România. Din economiile făcute vom putea cumpăra mai multe medicamente și de o calitate mai bună.Tot în acest sistem centralizat se vor mai achiziționa, carburanți, autovehicule, echipamente IT&C și birotică-papetărie”, a conchis Iordache.

 


Intră acum și în grupul de