Nechifor (Pro România) identifică motivul pentru care Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituțională desemnarea lui Paul Stănescu de a prelua atribuțile de premier cât Dăncilă e în concediu: Se asigură că va putea contesta și câștiga anularea vreunei decizii-surpriză a Guvernului


Intră acum și în grupul de

Coordonatorul Departamentului Administrație Publică din cadrul Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a apreciat, vineri, că motivul pentru care președintele României, Klaus Iohannis, a contestat la Curtea Constituțională desemnarea  lui Paul Stănescu  pentru a prelua atribuțile  de premier cât Dăncilă e în concediu este de a se asigura că va putea contesta și câștiga anularea vreunei decizii-surpriză a Guvernului.

Nechifor a spus că știrea că președintele României a contestat la CCR desemnarea vicepremierului Paul Stănescu în locul lui Dăncilă, pe perioada concediului de odihnă al premierului i-a atras atenția și nu pentru că a constatat că președintele contestă totul la Curtea Constituțională ci prin implicațiile acestei contestații.

Astfel, deputatul sucevean arată că, oficial, președintele a fost deranjat că „prin omisiunea Prim-ministrului României de a aduce la cunoștința Președintelui României imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în perioada 6-13 august 2018 și acțiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuțiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depășirea competențelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituțională între cele două autorități, pentru motivele expuse în cele ce urmează. Procedând în acest mod, Prim-ministrul României se situează în afara cadrului constituțional prevăzut de art. 107 alin. (3) din Constituție. Totodată, prin această conduită, prim-ministrul a încălcat și prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală în componenta sa referitoare la supremația Constituției, precum și principiul colaborării loiale, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudența Curții Constituționale”.

Nechifor a explicat că deși în ultima perioadă Klaus Iohannis contestă cam toate deciziile Guvernului sau ale Parlamentului la Curtea Constituțională, acum lucrurile par să aibă un alt scop.

„Președintele pare să își ia un cec în alb, în eventualitatea în care Guvernul ar decide vreo mutare surpriză (modificarea Codului Penal sau a celui de Procedură Penală – Parlamentul poate fi convocat în sesiune extraordinară, sau adoptarea mult discutatei ordonanțe pentru amnistie).

În acest fel președintele se asigură că va putea contesta și evident câștiga anularea vreunei decizii de acest gen, pentru că, altfel nu s-ar justifica decizia de contestare, pentru că până va soluționa CCR contestația, doamna Dăncilă va fi de mult întoarsă la serviciu”, explică reponsabilul cu Administrația Publică din Pro România.

Nechifor se întreabă însă de ce nu a fost propus Paul Stănescu pentru funcția de prim ministru la vremea respectivă dacă acesta se pare că este „mai cooperant”.

Premierul Viorica Dăncilă a dispus ca vicepremierul Paul Stănescu să preia atribuțiile de premier cât timp ea se va afla în concediu de odihnă în perioada 6-13 august. (T.B.)


Intră acum și în grupul de