Victor Ponta este convins că violențele de la mitingul din 10 august au fost premeditate: Cel mai simplu lucru este să sari la bătaie. Dacă vorbim de vinovății vorbim de cei care au dat ordinul și cei care aveau obligația legală, în frunte cu doamna Dăncilă, de a evita conflictele


Intră acum și în grupul de

Președintele Pro România, fostul premier Victor Ponta, a declarat, marți, la Suceava, că este convins că acțiunile violente de la mitingul diasporei din 10 august au fost premeditate și că premierul Viorica Dăncilă a fost trimisă în concediu.

Ponta a spus într-o conferință de presă că luna august în anul în care se sărbătoresc 100 de ani de la unire, s-au văzut cele mai dure confruntări după perioada mineriadelor.

„Cum am ajuns după 27 de ani la violență, ca români angajați ai statului român să se lupte cu alți români? Cel mai simplu lucru este să sari la bătaie, iar dacă ești responsabil ai grijă să nu se întâmple lucrul acesta și patru ani eu am avut această grijă”, a spus Ponta.

El a subliniat că este consecvent și că și în ianuarie 2012 a condamnat în studioul Antena 3 violențele jandarmilor de atunci împotriva protestatarilor.

„Rămân la ideea că dacă ai minte și responsabilitate nu recurgi la manifestări de acest gen”, a spus liderul Pro România.

El a arătat că huliganii care vin la manifestări pașnice și agresează trebuie să nu mai existe și că vrea să vină și cu soluții, respectiv modificarea legislației.

Astfel, în prezent există legislație preluată de pe plan internațional care îi împiedică pe huligani să participe la meciuri de fotbal.

„Haideți să modificăm legea și să știm exact unde sunt toți acești oameni în timpul unor manifestații pașnice sau alte evenimente”, a spus Ponta.

Liderul Pro România a menționat că Poliția știe exact cine sunt acei oameni, când și dacă vin la un miting și știu și cum să-i izoleze, cu o singură condiție, să aibă un ordin în acest sens.

„Sunt convins, în urma a tot ceea ce am văzut, că a existat o premeditare din partea ministrului de Interne, Carmen Dan, din partea a lui Liviu  Dragnea și a consilierilor săi, și-i cunosc că, le recunosc vorbele în gura unor jurnaliști, că s-a dorit crearea acestei tensiuni”, a spus Ponta.

El a subliniat că din 1991 nu a incendiat nimeni clădirea Guvernului, dar că dacă vrei să provoci dai ordine exagerate și s-a întrebat de ce nu s-a putut ca în 10 august 2018 să nu existe confruntări.

Ponta a făcut referire și la minciuna privind rănirea gravă a unei tinere jandarm și a spus că ministrul de Interne știe primul care este starea de sănătate a unui jandarm rănit.

„Faptul că în presa internațională s-a vorbit de România ca în vremea mineriadelor este un lucru extrem de rău și ar trebui să luăm în considerare ca să nu-l repetăm”, a mai declarat Ponta.

El a anunțat că parlamentarii Pro România au semnat pentru convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în care să se facă o analiză și o dezbatere despre evenimentele din 10 august, dar și despre situația pestei porcine africane.

„Sunt absolut convins că doamna Dăncilă a fost trimisă în concediu ca să nu fie în 10 august. Din păcate doamna Dăncilă are alt rol la Guvern decât cel de prim ministru. S-a ocupat doamna Carmen Dan în modul în care l-ați văzut, s-au ocupat consilierii cu manipularea la televiziuni și așa am aflat de coloane cervicale deși se știau că sunt afirmații minicinoase”, a spus fostul premier.

El a arătat că despre aceste minciuni nu a fost informată și Sorina Pintea, ministrul Sănătății, aceasta declarând că starea sănătății tinerei jandarm, despre care au fost informații că i-a fost ruptă coloana cervicală, este bună.

„E o problemă de comunicare a minciunii în cadrul Guvernului. Doamna ministru nu a fost înștiințată că a fost o minciună. Ideea era că trebuia creat cadrul necesar pentru violență”, a explicat Ponta.

El a mai declarat că dacă un jandarm a acționat fără ordin acesta va răspunde, dar dacă au acționat conform ordinelor și este convins că așa s-a întâmplat, „cel care a dat ordinul și acela este ministrul de Interne, este un infractor pentru că a dat ordine de comitere a unor violențe”.

Ponta a menționat că nu crede că ministrul Carmen Dan a acționat de capul ei pentru că o cunoaște de când era prefect de Teleorman și că nu face nimic altceva decât ce i se spune.

„Dacă vorbim de vinovății vorbim de cei care au dat ordinul și cei care aveau obligația legală, în frunte cu doamna Dăncilă, de a evita conflictele”, a spus Ponta.

El a arătat că el a renunțat la funcția de prim ministru atunci când au fost semnale că există tensiuni care pot genera violențe. (T.B.)

 

 

 


Intră acum și în grupul de