Șeful Departamentului Administrație Publică al Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, avertizează că rectificarea bugetară este insuficientă și întârziată, iar multe primării riscă să-și închidă porțile în lunile octombrie-noiembrie


Intră acum și în grupul de

Șeful Departamentului Administrație Publică al Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, a apreciat, joi, că întârzierea adoptării rectificării bugetare, dar și faptul că sumele prevăzute sunt mici și la nivelul anului trecut, în condițiile în care costurile funcționării administrației publice au crescut foarte mult în acest an, va determina ca multe primării să nu poată cofinanța proiecte europene sau naționale, dar și să își închidă porțile în octombrie sau noiembrie.

„Este pe prima oară, după mulți ani, când rectificarea bugetară încă nu este adoptată de către Guvern. Chiar dacă cifrele au fost publicate din  6 august -și nu sunt chiar încurajatoare- blocajul apare ca urmare a scandalului dintre palate – Victoria și Cotroceni – prin lipsa deciziei CSAT referitoare la bugetele ministerelor și instituțiilor din sfera de competență a securității și apărării naționale”, a declarat Nechifor la Constanța unde se desfășoară prima întâlnire națională a Pro România.

El avertizează că ar trebui să înțeleagă și președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă că și localitățile din România au nevoie de resurse financiare.

„Și așa sumele pe care guvernul le va repartiza sunt mici, mai ales în condițiile în care principiul după care se ghidează Guvernul este că banii din 2018 să fie la nivelul anului anterior, dar nimeni nu a vrut să țină cont măcar de situația existentă, că fondul de salarii a crescut în acest an. Nu mai vorbim de faptul că în acest an multe primării au nevoie de cofinanțare pentru proiecte europene și proiecte naționale, pentru drumuri, alimentari cu apă, canalizări, dispensare, școli, etc”, a explicat liderul Pro România.

El susține că pur și simplu, prin alocarea propusă, multe dintre primării nu doar că riscă să piardă finanțări nerambursabile, dar își vor închide porțile, la propriu, din octombrie, noiembrie.

„Am discutat aceste lucruri cu colegi din țară de la Pro România, situația e cam aceeași la nivel național și solicităm pe această cale Guvernului să respecte autonomia locală și din perspectiva alocării resurselor financiare pentru o funcționare și dezvoltare în parametri normali”, a conchis Cătălin Nechifor.n(T.B.)


Intră acum și în grupul de