O nouă intervenţie chirurgicală minim invazivă a fost realizată, joi, în premieră, la SJU Suceava de o echipă de medici din Suceava, Iași și Austria. Rîmbu: Am discutat despre o colaborare cu Clinica Wels-Grieskirchen din Austria în domeniul ortopediei și cardiologiei


Intră acum și în grupul de

Managerul SJU Suceava, economist Vasile Rîmbu, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că o nouă intervenţie chirurgicală din sfera ortopediei, respectiv artroscopia de gleznă, a fost realizată, joi, în premieră, de o echipă formată din medici ortopezi suceveni şi ieşeni împreună cu un profesor doctor de la o clinică din Austria.

Rîmbu a spus că echipa de medici din Secţia de Ortopedie şi Traumatologie coordonată de medicul şef Răzvan Bandac a produs o nouă „surpriză plăcută” prin abordarea unei intervenţii chirurgicale în premieră la SJU Suceava, răspunzând astfel provocării lansate în urmă cu câteva luni potrivit căreia medicii care doresc să realizeze performanţe în domeniul medical la spitalul sucevean beneficiază de întregul sprijin al conducerii unităţii.

El a precizat că intervenţia a fost realizată de medicul sucevean Răzvan Bandac, asistat de profesorul doctor Florin Ramadani de la Clinica Wels-Grieskirchen din Austria, în colaborare cu medicii ortopezi ieşeni Dan Cionca şi Daniel Ciupilan de la Spitalul Universitar “Sf Spiridon” Iaşi.

“Uitaţi că putem găsi căi de colaborare, de comunicare, care să ducă la perfecţionarea anumitor tehnici, intervenţii, fără a ne şicana că unul e dintr-un centru universitar, iar celălalt e de la Spitalul Judeţean Suceava. M-am bucurat şi mă bucură o asemenea colaborare şi subliniez că această colaborare este foarte serioasă şi solidă, domnii doctori de la Iaşi au fost cei care au mijlocit această colaborare cu Suceava”, a mai spus Rîmbu.

El a menţionat că profesorul Florin Ramadani, născut în Albania, a studiat medicina în România şi profesează în prezent la Clinica Wels-Grieskirchen din Austria arătând că a discutat cu acesta pentru realizarea unui parteneriat de colaborare cu clinica austriacă, într-o primă etapă în domeniul ortopediei şi traumatologiei şi al cardiologiei, specialităţi care se doresc a fi dezvoltate şi mai mult la Suceava.

Rîmbu a arătat că un astfel de parteneriat de colaborare ar fi benefic pentru SJU Suceava, întrucât ar permite realizarea şi a altor tipuri de intervenţii actuale în domeniul chirurgiei ortopedice.

Medicul şef al Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul SJU Suceava, Răzvan Bandac, a mulţumit, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, profesorului doctor Florin Ramadani pentru disponibilitate adăugând că speră ca această colaborare să continue şi după realizarea celor două intervenţii de artroscopie de gleznă de la spitalul sucevean.

“S-a rezolvat ceea ce ne-am propus, pacientului redându-i, în timp relativ scurt, independenţa, limitarea simptomatologiei şi a durerii şi reluarea funcţionalităţii membrului inferior respectiv”, a spus Bandac.

Referindu-se la intervenţia chirurgicală efectuată în premieră la SJU Suceava, medicul Răzvan Bandac a explicat că artroscopia de gleznă se realizează după aceleaşi principii ca şi în cazul artroscopiilor de genunchi sau de umăr, care au început să fie efectuate din 2012, respectiv 2014 în spitalul sucevean, fiind realizate până în prezent peste 1000 de astfel de intervenţii, într-un ritm de 2-3 artroscopii pe săptămână.

“Artroscopia de gleznă este o procedură minim invazivă prin care se rezolvă sau se poate face, în scop explorator, diagnosticarea anumitor afecţiuni, precum sinovita, artroza de gleznă, modificările degenerative, dar în acelaşi timp prin aceeaşi tehnică ca şi la genunchi se pot rezolva, cu ajutorul unui instrumentar specific minim invaziv, problemele din care derivă toate disfuncţionalităţile şi simptomatologia acelui pacient, respectiv rezecţia osteofitelor, montajul articular, lavajul, adică toate problemele inflamatorii sau secundar degenerative care pot aduce nişte probleme serioase pentru pacienta”, a explicat Bandac.

El a spus că pacienta care a suferit această intervenţie are vârsta de 41 de ani şi a avut un traumatism în urmă cu 25 de ani, soldat cu o fractură de gleznă “incomplet tratată”.

Medicul sucevean a subliniat că realizarea unei astfel de intervenţii chirurgicale la Suceava este un lucru benefic explicând că artroscopia de gleznă, în comparaţie cu artroscopia de genunchi, permite redarea mult mai rapidă a funcţionalităţii articulaţiei gleznei şi reduce durerea pacientei.

Bandac a mai spus că la finalul intervenţiei artroscopice la gleznă, pacientei i-a fost injectat în zona respectivă şi acid hialuronic, care are rolul de a îmbunătăţi fluxul lichidului sinovial şi de diminuare a inflamaţiei, arătând că evoluţia pacientei este bună, iar timpul în care îşi va relua activitatea este mult mai redus.

El a anunţat că o a doua intervenţie chirurgicală de acest tip va avea loc în cursul dimineţii de vineri la SJU Suceava, fiind selectat încă un pacient cu leziune artrozică moderată la nivelul gleznei.

“Glezna, în principal, este mult mai puţin afectată ca şi incidenţă a leziunilor degenerative post-traumatice sau primitive decât articulaţiile genunchiului şi ale şoldului”, a mai spus medicul ortoped sucevean.

Prezent la conferinţa de presă organizată la SJU Suceava, prof.dr. Florin Ramadani, de la Clinica Wels-Grieskirchen din Austria, a declarat că a absolvit Facultatea de Medicină în România în anul 1987 şi din 1997 a început o colaborare cu o clinică din Timişoara, apoi după câţiva ani şi cu Clinica de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului Universitar “Sf Spiridon” din Iaşi.

El a spus că la Iaşi sunt organizate cursuri de excelenţă în chirurgia piciorului, la care participanţii au posibilitatea să vină în contact cu personalităţi marcante ale acestui domeniu din SUA şi Europa care prezintă intervenţiile actuale.

Prof.dr. Florin Ramadani a subliniat că la Suceava a fost “surprins pozitiv” să găsească un „suport enorm” din partea managerului SJU Suceava, Vasile Rîmbu, care este foarte interesat ca spitalul să avanseze în sensul îmbunătăţirii şi practicării  intervenţiilor chirurgicale actuale.

“Noi am început azi şi sper să nu fie prima, ultima şi singura colaborare, mai ales că spitalul îmi place foarte mult. Cred că spitalul este cel mai frumos pe care l-am văzut în România”, a subliniat profesorul Florin Ramadani.

El a făcut şi o scurtă prezentare a Clinicii Wels-Grieskirchen din Austria arătând că este unul dintre cele mai frumoase şi mai bine dotate din Europa şi din lume, care are anual un circuit “de vreo 340 de milioane de euro”, în Clinica de Ortopedie şi Traumatologie a spitalului fiind efectuate aproximativ 6800 de operaţii pe an.

“Sunt foarte bucuros să fiu aici şi eu sper foarte mult, pentru că găsesc un suport foarte mare, nu pot să promit, pentru că sunt foarte mulţi factori, să facem un parteneriat”, a menţionat Ramadani adăugând că speră ca această colaborare să nu se rezume doar la cele două intervenţii de artroscopie de gleznă realizate la SJU Suceava.

El a precizat că un parteneriat de colaborare serios cu Clinica Wels din Austria se poate realiza  în mai multe domenii, într-o primă etapă, în domeniul Ortopediei şi Traumatologiei şi al Cardiologiei.

Profesorul austriac a spus că dorinţa sa ar fi ca în viitor, în baza unui parteneriat de colaborare, să se poată realiza la Suceava şi intervenţii în domeniul chirurgiei pentru pacienţii cu traumatisme de bazin, mai ales că, aşa cum a aflat de la managerul Vasile Rîmbu, judeţul se află pe primele locuri din ţară la numărul de accidente rutiere, astfel încât cazurile de acest tip să poată fi rezolvate chirurgical la spitalul sucevean, fără a mai fi nevoie să fie transferate la Iaşi sau în alte centre universitare, în condiţiile în care unitatea suceveană este bine dotată cu aparatura necesară.

Medicul Florin Ramadani crede că echipa de medici ortopezi tineri de la Suceava este motivată să înveţe, iar el şi-a arătat disponibilitatea şi sprijinul pentru începerea efectuării unor intervenţii în chirurgia de bazin şi la spitalul sucevean.

“Eu sunt dispus şi îmi place foarte mult să fac aici ceva, pentru că ceea ce am devenit eu, astăzi, se datoreşte numai acestei ţări, României”, a mai spus prof.dr. Florin Ramadani.

Profesorul austriac a precizat că artroscopia de gleznă, intervenţie realizată joi, în premieră, la SJU Suceava, în cazul unei paciente tinere, este o procedură minim invazivă cu „efect maxim”.

El a spus că, în general, patologia gleznei este oarecum ignorată de pacienţi, chiar şi la Iaşi se adresează încă puţini pacienţi care au probleme ale articulaţiei gleznei, menţionând că în momentul în care pacienţii vor fi mai bine informaţi că această patologie poate fi abordată şi la Suceava prin procedură minim invazivă, aşa cum este artroscopia de gleznă, adresabilitatea va creşte.

La rândul său, medicul ortoped ieşean Dan Cionca, de la Spitalul Universitar “Sf Spiridon” Iaşi, a declarat că la Iaşi a început colaborarea cu prof.dr. Florin Ramadani în urmă cu câţiva ani, iar chirurgia artroscopică a genunchiului şi a gleznei, dar şi chirurgia ligamentară au intrat în portofoliul Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie datorită profesorului austriac.

„Încercăm să captăm în portofoliul chirurgical al clinicii noastre noi perspective şi suntem încântaţi să-i încurajăm pe dr.Bandac şi colegii tineri de aici să continue activitatea” , a spus medicul ieşean Dan Cionca adăugând că intervenţiile în chirurgia gleznei au început să fie efectuate la Iaşi din anul 2017, iar Iaşiul este unul dintre puţinele centre din ţară în care se fac intervenţii în chirurgia artroscopică a gleznei, profesorul Florin Ramadani fiind promotorul acestei tehnici chirurgicale în Iaşi .

“Dumnealui îi datorăm debutul activităţii din acest punct de vedere, iar cursurile de chirurgia piciorului, gleznei, organizate la Iaşi, aflate deja la a treia ediţie, au beneficiat de suportul lui activ. Datorită dumnealui am avut oportunitatea de a primi invitaţi din SUA, din Germania, specialişti ai chirurgiei gleznei şi piciorului, care au stabilit nişte repere foarte importante în activitatea noastră”, a mai spus medicul Dan Cionca.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de