Nechifor propune înghețarea Proiectului Centenar și reluarea lui când e asumat de toți: Să recunoaștem că a eșuat. De ce să nu recunoaștem când am greșit? Păi nimeni nu a greșit în țara asta! Toți au fost perfecți, dar iată unde suntem!


Intră acum și în grupul de

Coordonatorul organizației Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, a propus, miercuri, înghețarea Proiectului Centenar pentru că este evident un proiect eșuat și că ar trebui reluat atunci când va exista un proiect asumat de toți.

„La ce bun să mai vorbim de Centenar, la ce bun să mai spunem că suntem bărbați politici și facem totul pentru România, la ce bun să mai venim cu clișee siropoase să spunem cu toții că ce lucruri bune s-au făcut, nu știm când și de cine?”, s-a întrebat Nechifor într-o conferință de presă.

El propune să se renunțe la această chestiune pentru că e un eșec.

„Am rămas repetenți, din păcate. Și o spun ca un om implicat în politică și vă spun că mi-e rușine că fac parte din generația care ar fi trebuit să construiască centenarul într-o altă dimensiune, într-o altă măsură, într-o altă formă”, a spus deputatul sucevean.

El consideră că Proiectul Centenar ar trebui înghețat trei-patru ani.

„Să recunoaștem că ne-am bătut joc de Centenar, ne-am bătut joc de România, și să dăm poporului acesta, măcar la final de etapă, sentimentul că cineva poate fi responsabil”, a spus Nechifor.

El crede că proiectul ar putea fi salvat doar dacă se va recunoaște eșecul.

”Să repornim acest proiect și să facem Centenarul la 104 ani, la 105 ani. Așa va rămâne în cartea de istorie, scris cu negru, că români și-au bătut joc de România, oameni politici despre care putem spune că încrederea este foarte mică, nu au înțeles mai nimic și nu au făcut aproape nimic pentru România”, a spus deputatul.

El a subliniat că Centenarul nu îl faci în Anul Centenarului, ci doar se marchează, pentru că acest proiect a început să fie construit fix din 1918 când, existând o conjunctură geo-politică mondială statul român s-a putut crea.

„Acum s-a întâmplat să îl marcăm. Decât să marcăm din offside, cu poarta goală și cu mâna pe minge mai bine nu marcăm deloc. Mai bine înțelegem, luăm jocul de la început și ne asumăm proiectul acesta și îl facem așa cum trebuie”, a mai declarat Nechifor.

El a adăugat că dacă există oameni responsabili și gândesc un proiect politic  ar trebui stabilit clar că indiferent cine vine la putere își asumă obiectivele.

„În județe se bat pe trei firfirei de la Guvern pentru acțiuni de centenar, pentru câteva diplome și medalii”, a spus deputatul precizând că s-au făcut câteva acțiuni modeste de Centenar.

Potrivit acestuia, Anul Centenar este un proiect național în care să fie implicați toți, dar mai întâi trebuie recunoscut că nu s-a făcut nimic.

„Oare 100 de ani de istorie modernă a României nu ne pot face să recunoaștem că am greșit? Păi nimeni nu a greșit în țara asta! Toți au fost perfecți! Și unde suntem?”, a încheiat Nechifor. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de