Cușnir: Distincția “Meritul Bucovinei” trebuia să fie oferită simbolic lui Franz Cavaler des Loges care a transformat Suceava din comună în oraș și nu lui Ion Lungu care transformă orașul Suceava într-o comună


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației municipale PSD Suceava, consilierul județean Dan Ioan Cușnir, și-a exprimat, duminică, suprinderea că președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a acordat distincția „Meritul Bucovinei” primarului Sucevei, Ion Lungu, considerând că acesta ar fi trebuit să o ofere simbolic lui Franz Cavaler des Loges care a transformat Suceava dintr-o comună într-un oraș în timp ce Ion Lungu face tot ceea ce depinde de el pentru a transforma orașul Suceava într-o comună.

„Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a anunțat că îi oferă colegului său de partid, Ion Lungu, primarul Sucevei, distincția ”Meritul Bucovinei”. Nimeni nu știe ce criterii are Gheorghe Flutur atunci când oferă această distincție, dacă există o comisie care analizează meritele celui care urmează să primească ”Meritul Bucovinei” sau dacă este după bunul plac al lui Gheorghe Flutur. De fapt, Flutur s-a cam dat de gol că oferă această distincție și pe criterii politice: ”Suntem colegi de cursa lungă. Mulțumesc pentru colaborare”.       După care, între Flutur și Lungu a urmat un schimb de glumițe gen ”Surprize, surprize” și ”Andreea Marin”. Este dureros faptul că atât Flutur cât și Lungu au rămas împietriți în timp la acest nivel de glumițe. Acest tip de mentalitate a făcut ca Suceava, în loc să aibă parte de Ordine și Progres, să rămână împietrită în timp la nivel de târguri și oboare, fanfară și folclor, paranghelii de proastă calitate. În mintea lui Flutur și Lungu, fanfara poate înlocui filarmonica, iar samahoanca poate ține loc de șampanie”, arată Dan Ioan Cușnir într-un comunicat de presă.

El consideră că oferind primarului Ion Lungu distincția ”Meritul Bucovinei”, Flutur duce în derizoriu un proiect care ar fi trebuit să fie serios, mai ales în Anul Centenar.

Cușnir crede că Gheorghe Flutur a fost din nou neinspirat, mai ales că oferă această distincție celui care a reușit să îngroape Suceava și din punct de vedere turistic, conform specialiștilor externi angajați în cadrul proiectului ”Share” coordonat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est Piatra Neamț.

Liderul social-democrat notează că potrivit specialiștilor externi, municipiul Suceava are următoarele probleme:

–          Lipsa unei viziuni urbanistice și peisagistice;

–          Lipsa unei politici unitare de promovare și marketing;

–          Neamenajarea unor trasee (rutiere, pietonale, biciclete) între atracții;

–          Deficiențe legate de promovarea ofertei turistice;

–          Insuficientă punere în valoare a obiectivelor de patrimoniu;

–          Acces limitat la transportul public local;

–          Oferta modestă de evenimente care să atragă vizitatori;

–          Nevalorificarea peisagistică a râului Suceava;

–          Lipsa unor spații adecvate pentru susținerea activităților culturale;

–          Lipsa infrastructurii de transport cu specific turistic;

–          Aspectul necorespunzător al porților de intrare în oraș;

–           Insuficiența pregătire de specialitate  a personalului din domeniul turistic;

–          Comunicare insuficientă între administrație și mediul de afaceri;

–          Tratarea deficitară a turismului;

–          Neglijarea conceptului de vizitator, de marketing și de management al destinației;

–          Lipsa unei analize detaliate cu privire la sfera activităților pentru turiști.

 

Cușnir îi atrage atenția lui Gheorghe Flutur că a oferit “Meritul Bucovinei” tocmai cel care a “îngropat” în ultimii 14 ani Suceava din punct de vedere turistic mai ales că specialiștii externi consideră că în Suceava este dezastru, iar Flutur îl premiază “pentru ce a făcut pentru promovarea Sucevei”  tocmai pe cel care a generat dezastrul.

„Distincția “Meritul Bucovinei” trebuia să fie oferită simbolic lui Franz Cavaler des Loges, cel care în 23 de ani, în perioada 1891-1914 a transformat Suceava dintr-o comună într-un oraș. În schimb Flutur i-o oferă lui Ion Lungu, cel care în ultimii 14 ani face tot ceea ce depinde de el pentru a transforma orașul Suceava într-o comună. Așteptăm cu interes să vedem ce medalie îi va oferi la schimb  “groparul” Sucevei Ion Lungu lui Gheorghe Flutur, “groparul” Anului Centenar în județul Suceava”, consideră Cușnir.

El subliniază că „„îngroparea Sucevei” din punct de vedere turistic a fost posibilă pentru că este condusă de 14 ani de niște incompetenți, iar incompetența în administrație duce întotdeauna la impotență administrativă.

„Conducerea Primăriei  Sucevei este impotentă din punct de vedere administrativ. Din același motiv, Departamentul Turistic din cadrul primăriei a devenit nefuncțional.Suceava are nevoie de Ordine și Progres. Suceava trebuie să fie condusă de către o echipa care înțelege ce înseamnă să faci “Totul pentru Suceava!””, se arată în finalul comunicatului. (N.B.)


Intră acum și în grupul de