Deputatul Ioan Bălan sesizează cinismul Guvernului PSD: După ce prin măsurile luate a crescut inflația, ministrul Finanțelor invocă tocmai inflația pentru majorarea accizelor la carburanți


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a criticat cinismul Guvernului PSD care, prin măsurile luate a dus la creșterea inflației, iar acum anunță creșterea accizelor la carburanți motivând că această majorare este necesară din cauza inflației.

Într-o interpelare adresată ministrului Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, deputatul liberal sucevean Ioan Bălan arată că în data de 11 septembrie 2018, a afirmat public că la Ministerul Finanțelor Publice se fac evaluări privind eliminarea supra-accizei pentru carburanți și că până la finalul anului 2018 intenționează să elimine această supra-fiscalizare, care a generat și cea mai mare parte a creșterii prețurilor din perioada septembrie 2017 – septembrie 2018.

„Afirmația dumneavoastră a fost bine primită și a generat speranțe foarte mari în societate și în rândul transportatorilor români, obligați de Guvernul Tudose să alimenteze în țările vecine”, arată deputatul sucevean.

El a adăugat că, mai mult decât atât, în anexa nr.1 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal al României, nivelul accizelor a fost stabilit la valori certe, până în anul 2022, de 2.566,71 lei/tona de benzină fără plumb, respectiv 2.175,24 lei/tona de motorină.

„Din păcate, contrar afirmațiilor dumneavoastră și prevederilor din Codul fiscal, Ministerul Finanțelor Publice a elaborat deja o propunere de act normativ, care prevede majorarea cu cel puțin 3%, de la 1 ianuarie 2019, a nivelului accizelor, atât pentru carburanți, cât și pentru celelalte produse accizabile: alcool, țigarete. Motivul majorării este, paradoxal, chiar inflația, conștientizată de Guvern în cazul accizelor, nu și în ceea ce privește puterea de cumpărare a populației”, a spus Bălan.

El a arătat că în condițiile în care ministrul Finanțelor una afirmă și alta face, îi cere să precizeze dacă a abandonat angajamentul de eliminare a accizelor suplimentare la carburanți introduse în toamna anului 2017.

„În condițiile în care prețul carburanților din România înglobează cea mai mare povară fiscală din Uniunea Europeană, vă solicit să precizați dacă domnia voastră ați impus indexarea, de la 1 ianuarie 2019, a nivelului accizelor.  Vă solicit să îmi precizați dacă ați evaluat impactul acestei majorări a accizelor asupra nivelului prețurilor din anul 2019, precum și impactul asupra scăderii consumului intern de carburanți și creșterea aprovizionării din statele vecine”, a mai cerut deputatul Ioan Bălan.(T.B.)


Intră acum și în grupul de