Băișanu: Nici dacă-mi taie o mână nu votez pentru Legea autonomiei propusă de UDMR. Liderii UDMR ar trebui mai bine să se ocupe de bunăstarea fiecărui cetățean de etnie maghiară


Intră acum și în grupul de

Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, a declarat, marți, că nu va susține sub nicio formă proiectul legii privind un acordarea unui statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă.

„Nu știu cum apar dorințele astea de scindare a României și de obținere a autonomiei teritoriale de liderii maghiari în momentul când cei de la guvernare pierd majoritatea în Parlament. De fiecare dată reapare această temă”, a spus Băișanu.

Deputatul sucevean consideră că este o temă politicianistă a liderilor UDMR și nu are legătură cu bunăstarea populației maghiare din Harghita, Covasna sau Mureș.

„Liderii UDMR ar trebui să se ocupe de investiții în sănătate, cultură, drumuri, de viața fiecărui cetățean de etnie maghiară. Libertăți au. Nu există stat în Europa cu libertăți mai multe decât au minoritățile din România”, a spus Băișanu.

El a spus că nici dacă i-ar tăia mâna nu ar vota o astfel de lege.

„Între a pica un guvern și a rupe o palmă de pământ din teritoriul României, prefer să cadă Guvernul. Sunt convins că Guvernul nu va pica sunt convins că toți parlamentarii aleși pe lista PSD, actuali și foști membri PSD, nu vor vota așa ceva. Fac apel la rațiune politică să nu se întâmple ca o astfel de lege să fia aprobată”, a spus Băișanu.

UDMR propune ridicarea la rang de lege a subpunctului 1 din punctul III al Rezoluţiei Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, astfel că a depus în Parlament un proiect de act normativ prin care cer ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.

Între altele, UDMR îşi doreşte posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de