Autostrada Nordului, Suceava-Satu Mare, susținută, prin rezoluție, de organizațiile PNL din regiunea Nord-Vest. Prezent la ședință Gheorghe Flutur a salutat decizia: Am venit pe Drumul Nordului ca să susțin Autostrada Nordului

Reprezentanții organizațiilor PNL din regiunea de Nord-Vest au semnat sâmbătă, la Cluj, o rezoluție prin care solicită Guvernului să finanțeze urgent mai multe proiecte vitale pentru această regiune.

Între cele 12 proiecte esențiale, liberalii din județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, au inclus și proiectul Autostrada Nordului, Suceava-Satu Mare.

Prin această rezoluție, președinții organizațiilor județene PNL de la Cluj- Daniel Buda, Bihor- Ilie Bolojan, Bistrița-Năsăud- Ioan Turc, Maramureș- Ionel Bogdan, Satu Mare- Adrian Albu și Sălaj- Lucian Bode solicită Guvernului PSD-ALDE să nu își mai bată joc de cei 2,7 milioane de români din această regiune și să prioritizeze și să bugeteze, în regim de urgență obiectivele respective, între care Spitalul Regional de Urgență Cluj, finalizarea lucrărilor la Autostrada Transilvani, finalizarea tuturor tronsoanelor de centură și a drumurilor TransRegio din regiunea de Nord-Vest sau realizarea Autostrăzii Nordului Suceava- Bistrița- Cluj -Maramureș -Satu Mare.

Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a fost prezent la această ședință a liberalilor din regiunea NV care s-a desfășurat în prezența președintelui PNL, Ludovic Orban.

„Am venit pe Drumul Nordului (DN 17 Suceava-Cluj Napoca n.r. ) și îmi doresc foarte mult această autostradă”, a spus Flutur.

El a arătat că PNL își asumă acest proiect de realizare a Autostrăzii Nordului.

„Este un proiect pe care îl salut . Sunt bucuros că este unul dintre proiectele asumate de PNL și sunt solidar cu liderii organizațiilor PNL din regiunea Nord Vest”, a spus Gheorghe Flutur.

Parlamentari din toate partidele, majoritatea din județele din Ardeal, dar și cinci parlamentari din județul Suceava, Eugen Bejinariu (PSD); Maricela Cobuz (PSD), Angelica Fădor (PNL), Bogdan Gheorghiu (PNL) și Cătălin-Ioan Nechifor (Pro România) au inițiat o lege pentru construcția Autostrăzii Nordului care să lege Suceava de Vatra Dornei-Bistrița- Dej Satu Mare până la Vama Petea.

Potrivit textului proiectului de lege, autostrada ar urma să fie construită cu fonduri din credite externe și fonduri europene și ar urma să fie realizată în termen de patru ani de la adoptarea legii.

Legea are cinci articole care prevăd că se aprobă executarea obiectivului de investiții Autostrada Vama Petea – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei – Suceava, denumită în continuare “Autostrada Nordului”.

„Obiectivul de investiții Autostrada Nordului se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din credite externe  și din fonduri europene”, se prevede în proiect.

Totodată se precizează că Ministerul Transporturilor este ministerul responsabil pentru coordonarea realizării obiectivului de investiții Autostrada Nordului.

„Termenul de execuție a obiectivului de investiții Autostrada Nordului este de patru ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Prevederile prezentei legi intră în vigoare la data de 1  ianuarie 2019”, se mai arată în proiectul legii.

În expunerea de motive inițiatorii arată că în anul 2016, Guvemul a aprobat Master Planul  General de Transport al României, document strategic care stabilește principalele direcții de dezvoltare  a  infrastructurii  de  transport din România, pe toate modurile de transport:  rutier,  feroviar,  naval,  aerian  și  multimodal. Documentul ar trebui sa prezinte cadrul general de dezvoltare a infrastructurii  de transport  și sursele de finanțare până în anul 2030.(T.B.)