Locuitorii din Marginea s-au săturat de promisiuni şi şi-au făcut singuri pod


Intră acum și în grupul de

Localnicii din comuna suceveană Marginea, unde podul peste râul Suceviţa pe DN 2E a fost distrus şi nerefăcut în urma inundaţiilor din vara anului trecut, au construit, fără autorizaţie, un pod din lemn pentru autoturisme, pe care l-au inaugurat, sâmbătă, dar şoferii care îl folosesc o fac pe propria răspundere. Din luna iulie a anului trecut, circulaţia rutieră pe drumul naţional DN 2E se desfăşoară, în comuna suceveană, pe rute ocolitoare, pe trasee comunale, pietruite, care nu au mai fost întreţinute, iar localnicii sunt îngrijoraţi pentru stabilitatea locuinţelor lor din cauză că aceste drumuri nu au fost construite pentru trafic greu şi ameninţau cu organizarea unor acţiuni de protest, dar au decis să construiască un pod din lemn, în apropierea vechiului pod, pentru a se putea circula până la finalizarea refacerii celui distrus de inundaţii.

Astfel, prin eforturi proprii, mai mulţi locuitori din Marginea au construit un pod din lemn, iar peste două sute de persoane, printre care şi primarul, au asistat, sâmbătă, la inaugurarea acestuia. Senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei, care a întreprins mai multe demersuri la autorităţile centrale pentru refacerea podului respectiv, a declarat că „situaţia de la Marginea este pe lângă lege”, dar consideră că lucrarea ar trebui autorizată temporar, dacă aceasta prezintă siguranţă în exploatare. „Ce se întâmplă e pe lângă lege, dar practic, în loc să avem blocaje şi poate o revoltă, oamenii au rezolvat o problemă. Acum circulaţia autoturismelor se face civilizat, cu o deviere de 30 de metri faţă de drumul iniţial şi de 1,5 kilometri faţă de drumul judeţean”, a mai spus Onofrei. Senatorul a arătat că cei care trec cu maşinile peste acest pod, o fac pe propria răspundere, în zona respectivă existând semnalizări rutiere privind drumul ocolitor stabilit de autorităţi. „Cred că o nemulţumire publică a fost rezolvată cu o soluţie paşnică”, a mai spus senatorul PD-L. El a subliniat că CNADN a achiziţionat deja grinzile pentru refacerea podului afectat de pe DN 2 E şi că se estimează că în luna aprilie, acesta va fi funcţional.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a remis duminică presei un comunicat prin care explică faptul că „este extrem de supărat pe Compania Drumuri Naţionale, pentru stadiul lucrărilor la podul de la Marginea”. Şeful executivului judeţean sucevean spune că lucrările sunt mult întârziate, în ciuda repetatelor intervenţii şi solicitări pe care le-a făcut, arătând că responsabilitatea executării lucrărilor aparţine exclusiv Companiei Drumuri Naţionale şi nu Consiliului Judeţean. „Guvernul Tăriceanu a amânat deliberat începerea lucrărilor, pentru ca acest lucru să se întâmple în campania electorală de la sfârşitul lui 2008, ceea ce este inadmisibil. Am reluat intervenţiile către noua conducere a Ministerului Transporturilor şi ne vom ţine de capul celor de la Drumuri Naţionale pentru ca începând de luni, 9 februarie, să fie reluate lucrările. În acelaşi timp, am cerut Companiei Drumuri Naţionale să intervină pentru ca drumul pe variantă să devină practicabil”, a spus Flutur. Preşedintele CJ a promis că va discuta la Bucureşti această problemă, cu ministrul Radu Berceanu.


Intră acum și în grupul de