Senatorul PNL Daniel Cadariu: Investiții importante pentru Câmpulung Moldovenesc, blocate din cauza nepăsării PSD. Am depus un amendament la Legea bugetului pe 2019 pentru alocarea de sume pentru ca 60 de primării sucevene afectate de împrumutul pentru Programul ”Utilități și mediu la standarde europene” să nu intre în colaps financiar

 Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu a atrast atenția cu privire la situația financiară dezastruoasă, blocajul total, în care a ajuns municipiului Câmpulung Moldovenesc, din cauza Programului ”Utilități și mediu la standarde europene”, existând un risc iminent ca investiții extrem de necesare pentru dezvoltarea localității să nu mai poată fi implementate.

El explică într-un comunicat de presă că municipiul Câmpulung Moldovenesc are datorii de aproape 12 milioane de lei însemnând ratele și dobânzile aferente creditului angajat pentru implementarea Programului ”Utilități și mediu la standarde europene” pentru anii 2017, 2018 și 2019.

„Din acest motiv, Primăria Câmpulung Moldovenesc nu poate realiza o serie de mai multe investiții extrem de importante pentru dezvoltarea municipiului. Este vorba, în primul rând, de reabilitarea aleilor și amenajarea de parcări în mai multe cartiere, proiect în valoare de 8 milioane de lei. Proiectul mai prevede modernizarea iluminatului public în acele zone, amenajarea de spații verzi, canalizări pentru apa pluvială și asfaltări. Un alt proiect important, se referă la asfaltarea străzilor. Pentru 2019 sunt prevăzute la asfaltare străzi în lungime de 15 kilometri suma necesară ridicându-se la 6 milioane de lei. Din rețeaua de străzi a municipiului Câmpulung Moldovenesc de 250 de kilometri 100 de kilometri sunt încă neasfaltate”, a arătat Cadariu.

Senatorul liberal sucevean menționează că municipiul Câmpulung Moldovenesc are nevoie și de 11 milioane de lei pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale de anul trecut, bani care au fost solicitați Guvernului în 2018, dar nu au fost alocați.

„Banii sunt necesari pentru amenajări hidrotehnice în vederea prevenirii inundațiilor. Municipiul Câmpulung Moldovenesc este, poate, cea mai vitregită localitate, blocată total, din cauza Programului Utilități și mediu. Practic municipiul este blocat investițional din cauza nepăsării celor de la PSD”, adaugă Cadariu.

El subliniază că a depus un amendament la Legea bugetului de stat pe 2019 privind suplimentarea bugetului Ministerului Finanțelor Publice cu 31,039 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale primăriilor împrumutate pentru ”Utilități și Mediu”

„Suntem pregătiți să continuăm inițiativele privind sprijinirea celor 60 de localități sucevene afectate de Programul ”Utilități și mediu la standarde europene”. În decembrie 2018 am făcut o interpelare către ministrul de finanțate prin care am solicitat fonduri pentru aceste localități, care, în marea lor majoritate, nu au posibilități financiare, apar cu datorii și nu pot face investiții”, a completat senatorul liberal.

El a precizat că, recent, la solicitarea includerii în bugetul pe 2019 a sumelor necesare acoperirii ratelor și dobânzilor scadente în anul 2019 ca sprijin pentru cele 60 de primării afectate de împrumutul pentru Programul ”Utilități și mediu la standarde europene”, a primit un răspuns negativ de la Guvern.

„Prin urmare, am făcut încă un pas, și solicitarea de sprijin financiar apare ca amendament, făcut de PNL, la proiectul Legii bugetului de stat pe 2019. Amendamentul prevede suplimentarea bugetului Ministerului Finanțelor Publice cu suma de 31,039 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale primăriilor împrumutate pentru ”utilități și mediu” în vederea plății ratelor și dobânzilor aferente anului 2019. Este singura soluție pentru ca cele 60 de primării să nu intre în colaps financiar. Creditul este garantat de statul român și investițiile realizate au fost preluate la o companie a statului român, majoritatea primăriilor nebenficiind de fonduri din credit”, a declarat Daniel Cadariu. (N.B.)