Nechifor, după ce Guvernul a anunțat că 1500 de școli vor avea toalete amenajate în containere: Rar mi-a fost să văd ceva mai stupid. Au făcut praf și programul lansat în 2016 pentru modernizarea a 2500 de unități școlare.


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, consideră că Guvernul a confirmat că nu se vor realiza proiectele de modernizare a unităților școlare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) după ce ministrul Finanțelor a anunțat că școlile fără toalete vor beneficia de containere în care se vor amenaja toalete.

„Dacă îmi aduc eu bine aminte prin PNDL s-au semnat încă din 2016 mai bine de 2500 de proiecte pentru reabilitarea școlilor din comune, orașe și municipii, în condițiile în care în România sunt 3228 de localități. Obiectivul era în primul rând obținerea autorizațiilor sanitare și de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență. În realitate, multe școli nu aveau și nu au încă toalete publice pentru profesori și elevi”, explică Nechifor.

El a arătat că ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat că până la finalul anului un număr de 1500 de școli vor obține, „prin grija guvernului”, niște containere, fiecare în valoare de zece mii de euro, în care să se organizeze „private” legate prin tunel de corpul școlii.

„Rar mi-a fost să văd ceva mai stupid, am zis eu la prima vedere, dar după ce am stat și am cugetat, mi-am dat seama ca problema e mai complexă. În primul rand, situația este încă reală, spre exemplu în Suceava mai sunt aproape 250 de școli, din cele 800, într-o astfel de situație. Dar foarte multe dintre aceste școli au contracte semnate cu Ministerul Dezvoltării Regionale, care sunt acum în derulare și care au și această parte cuprinsă în lucrările de modernizare, la standardele actuale”, a menționat Nechifor.

El s-a întrebat de ce se dublează intervenția cu un nou program guvernamental.

„Pentru mai multe motive. În primul rand mulți primari se plâng ca foarte greu găsesc firme care să vină și să liciteze și să execute lucrările. Motive: lipsa forței de munca și faptul că nu se mai încadrează de mult timp în standardele de cost. Mai nou, modificarea salariului minim în construcții de la 1 ianuarie 2019 va crea o și mai mare problemă de finanțare, pentru că la costul cu forța de muncă va exista o creștere serioasă, astfel de lucrări de construcție presupunând foarte multa manopera”, a explicat Nechifor.

Liderul Pro România arată că ministrul Teodorovici știe că proiectele PNDL nu vor putea fi finalizate și din dorința de a rezolva măcar problema toaletelor a venit cu „ideea genială” de a lipi containere cu wc-uri de corpurile de școală existenta.

„În principiu nu poate fi ceva rău, dar de la idee la realizare mai e un drum lung. În primul rând existența terenului. Bucureștiul habar nu are dacă școala are sau nu teren disponibil. Sau dacă are, atunci trebuie văzut dacă se poate amplasa o astfel de structură. În al doilea rând, dacă nu există rețea de apa potabilă și canalizare, nu primește școala autorizație sanitară. În al treilea rând, din punct de vedere estetic va arăta ca naiba”, a spus Nechifor.

El întreabă de ce Guvernul a făcut un program guvernamental în 2016, PNDL, care a avut un obiectiv major exact acest lucru și de ce s-a cam ales praful de el și câte astfel de proiecte nu se vor finaliza și câți bani vor rămâne necheltuiți în bugetul MDRAP.

Nechifor mai vrea să afle și pe ce se bazează ministrul Teodorovici când anunța un program alternativ prin care vor să construiască containere cu „private”.


Intră acum și în grupul de