Deputatul PSD Alexandru Rădulescu susține că soluția containerelor pentru toalete la școli va fi extinsă și se vor folosi și pentru cantine școlare: Parlamentari ai opoziției s-au grăbit să ironizeze aceste soluții, dar se folosesc și în Elveția

Deputatul PSD de Suceava Alexandru Rădulescu a transmis printr-un comunicat de presă că soluția containerelor toaletă anunțată de Guvernul PSD ar putea fi extinsă și pentru amenajarea unor cantine școlare, precizând că astfel de soluții sunt folosite în Elveția.

El arată că luni comisiile pentru învățământ ale Camerei Deputaților și Senatului, în care activează alături de senatorul Virginel Iordache, în ședință reunită, au avizat favorabil proiectul de buget al Ministerului Educației Naționale.

”Pot afirma că cifrele acestui buget reflectă faptul că guvernul social-democrat consideră o prioritate finanțarea corespunzătoare a educației așa cum a fost prevăzută în programul de guvernare.Pentru anul 2019 bugetul educației are alocată suma de 39,25 miliarde lei, cu 10 miliarde lei mai mult decât în 2018 – o creștere substanțială cu 47%. Acest buget asigură creșterile salariale prevăzute în domeniu, bursele majorate pentru elevi și studenți, plata sumelor câștigate în instanță de angajații din sistem, bani pentru formarea profesională, sumele necesare pentru decontarea navetei sau pentru programul „Euro 200””, explică deputatul.

Potrivit lui Rădulescu sunt asigurate și sumele necesare pentru investiții în dotarea claselor cu table electronice interactive, pentru achiziționarea de tablete pentru fiecare elev precum și pentru un program nou, „Merg la școală”, prin care fiecare elev va primi un ghiozdan cu rechizite în valoare de 100 euro.

Tot în acest buget sunt prevăzute investițiile cu finanțare rambursabilă precum proiectul ROZE (prin Banca Mondială) destinat liceelor tehnologice sau proiectul PRET (prin BEI) prin care se construiesc 380 de grădinițe din care 187 sunt finalizate deja.

”Evident că din motive de frustrare și demagogie politică parlamentarii opoziției (inclusiv cei suceveni), neagă evidența și continuă să clameze obsesiv faptul că bugetul educației reprezintă doar 3% din bugetul național. Aceștia omit cu bună știință faptul că ținta ca procentajul de 6% din PIB să fie alocat educației, nu trebuie atinsă doar prin bugetul MEN”, arată Rădulescu.

Deputatul social-democrat sucevean susține că Ministerul Dezvoltării, prin programe guvernamentale, (PNDL), sau cu finanțare europeană (POR, AFIR), suține reabilitarea sau construirea a 5095 de unități școlare, în valoare de aproximativ 17 miliarde lei, ajungându-se astfel la o finanțare a învățământului de aproximativ 5,5% din PIB – cea mai mare alocare din 1989 până în prezent. Iar dacă ar consulta site-ul Ministerul Dezvoltării ar vedea că prin PNDL s-au finanțat prioritar școlile după următoarea regulă:

”Așadar, doar în localitățile cu alte priorități vor mai fi școli cu grupuri sanitare neconforme. Chiar și în acest caz s-a găsit o soluție rapidă și anume utilizarea unor construcții de tip container, care să întrunească toate standardele de civilizație. Și se are în vedere ca acest tip de construcții să fie utilizat și în cazul unor cantine necesare implementării programului de asigurare a unei mese calde tuturor elevilor.

Evident că aceiași parlamentari ai opoziției s-au grăbit să ironizeze aceste soluții. Personal cred că ar fi inutil să-i informăm pe acești colegi, veșnic nihiliști, că și în Elveția se utilizează astfel de soluții, sau ar fi inutil să le dăm exemplul aeroportului din Iași, care și-a desfășurat de mult timp activitatea (cu numeroase curse internaționale) în astfel de construcții, pentru că știu că acestora le este mai simplu să privească, să ironizeze, să critice, decât să se implice, să construiască – misiune cu care i-au creditat alegătorii suceveni”, a menționat Alexandru Rădulescu.(N.B.)