Ioan Bălan, în Parlament, acuză de cinism și incompetență actuala guvernare: De doi ani Guvernul PSD-ALDE a băgat mâna până la cot în buzunarele românilor, dar nu s-au făcut spitale, școli sau autostrăzi. Guvernul fură și din banii localităților pentru a acoperi nepriceperea miniștrilor de la București.


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a criticat, dur, în Parlament, actuala Guvernare PSD-ALDE arătând că se apropie primăvara și România nu are încă bugetul pentru anul 2019 aprobat ceea ce face ca investițiile pentru dezvoltare să fie blocate.

„Nimeni și nimic nu i-a împiedicat pe cei din Guvernul PSD-ALDE să respecte legea și să adopte bugetul, așa cum prevede legea finanțelor publice, până la data de 15 noiembrie. Nici ei nu au mai îndrăznit să scoată tot felul de minciuni și să dea vina pe alții, adică pe ”statul paralel”, pe Soros sau pe alte invenții năstrușnice ale propagandei televizate, pentru că și ei s-au lămurit că nu-i mai crede nimeni”, a spus Ioan Bălan.

El a arătat că, cu toate acestea, este fără precedent în ultimii 20 de ani, ca un guvern în funcție să țină țara fără buget până în luna martie, amintind că unii specialiști în finanțe publice spun că au făcut acest lucru pentru a împiedica autoritățile locale să demareze proiecte noi, pentru că numai așa s-ar fi realizat economii la un buget care nu are suficienți bani pentru toate cheltuielile din acest an.

„Eu aș spune că, de fapt, cauza principală a întârzierii bugetul este amestecul de cinism și incompetență al celor care conduc astăzi Guvernul și Parlamentul”, a declarat deputatul liberal sucevean.

Ioan Bălan a reamintit că dacă după 1 ianuarie nu există un buget aprobat, țara este blocată complet.

„Se pot plăti salariile, se pot plăti pensiile, dar nimic în plus nu se mai poate face, pentru că nimeni nu-și asumă riscul să încalce legea și să suporte consecințele, chiar dacă ar lua decizii foarte bune pentru colectivitate. Astfel, nicio primărie din țară și niciun consiliu județean nu poate să elaboreze propriile bugete până nu se cunoaște bugetul central, până nu se cunosc veniturile primite de la bugetul de stat și, mai ales, categoriile de cheltuieli pe care trebuie să le acopere aceste venituri”, a subliniat parlamentarul sucevean.

El a precizat că este de notorietate că toți cetățenii acestei țări sunt nemulțumiți de starea spitalelor, a școlilor, a drumurilor locale și naționale.

„Este și normal, pentru că statul le bagă mâna în buzunar până la cot tocmai ca să facă aceste lucruri. Din păcate, pentru că țara nu are buget nicio lucrare publică nu poate să înceapă fără bani și fără baza legală pentru a cheltui acei bani. După doi ani de zile în care cheltuielile pentru investiții au scăzut constant, până la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, este normal să constatăm că în România se construiește puțin sau deloc. Singurele investiții făcute de când PSD-ALDE a preluat guvernarea sunt cele realizate de primării, din bugetele locale, cu bani bine agonisiți pentru a spori calitatea vieții pentru cetățeni. Guvernul nu a construit nimic, aceasta este dura realitate. Nu spitale, nu autostrăzi, nu școli și grădinițe. Toate sunt în continuare promisiuni aruncate în timp după anul 2022. Parcă în ciudă lovește în bugetele comunităților locale”, a spus Ioan Bălan.

Deputatul sucevean a mai arătat că atunci când ceva nu funcționează într-o colectivitate locală, principalul responsabil este primarul, uneori chiar și dacă nu este competența sa să rezolve acea problemă.

„Primarul și parlamentarii din județ sunt trași la socoteală de către cetățeni, care au toată îndreptățirea să facă acest lucru. În acest sens, cetățenii trebuie să știe că de 2 ani de zile, Guvernul fură din banii colectivităților locale pentru a acoperi nepriceperea miniștrilor de la București. Autorităților locale li s-au confiscat excedentele bugetare, adică banii economisiți pe care nu i-au aruncat pe prostii. Cei care au agonisit și-au văzut economiile furate de Guvern. Apoi, același Guvern a redus alocările din impozite și din TVA către autoritățile locale și le-au pus în brațe cheltuieli suplimentare, pentru care acestea nu au banii necesari. Nu știu ce șmecherii contabile vor mai inventa în anul 2019, însă dacă mă uit la mânia celor peste 3100 de primari din țară, pot să înțeleg că Guvernul le pregătește alte cadouri otrăvite”, a conchis Ioan Bălan.(T.B.)


Intră acum și în grupul de