Deputatul PNL Angelica Fădor, în Parlament: Prin Ordonanța lăcomiei Guvernul PSD s-a lăcomit și la bugetele localităților. După ce a blocat investițiile guvernamentale, PSD pune frână și investițiilor demarate de administrațiile publice locale


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a transmis, miercuri, printr-o declarație politică susținută în Parlament că primele luni ale acestui an au dovedit deja că Guvernul PSD-ALDE este incapabil, pentru al treilea an consecutiv să producă dezvoltare și bunăstare pentru această țară, iar mai mult, la sfârșitul anului trecut, fără să existe consultare publică reală, fără să existe studii de impact, Guvernul PSD-ALDE a emis ordonanța 114/2018, așa numită ordonanță a lăcomiei.

„Măsura luată de Guvern a generat multe discuții în sistemul bancar, în zona furnizorilor de energie, dar mai puțin în ceea ce privește situația administrațiilor publice locale care se văd acum în postura de a renunța la proiecte cu fonduri europene sau fonduri naționale pentru că, prin această ordonanță a crescut cu 57 la sută manopera pentru lucrările de construcții, iar sumele de plată în plus nu sunt eligibile în cadrul acestor finanțări”, a explicat Angelica Fădor.

Ea a adăugat că l-a ascultat la „Ora Guvernului” pe ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, care susținea că prin OUG 114/2018 sunt susținute autoritățile locale ceea ce o face să creadă că responsabilul pentru acest portofoliu ori încearcă să vrea să prostească parlamentarii în față, ori habar nu are despre realitatea din țară.

„Ordonanța lăcomiei este cea care va afecta în acest an foarte grav toate investițiile publice din țară. Astfel, dacă Guvernul PSD-ALDE a dovedit că este incapabil să facă investiții de dezvoltare, acum, prin această ordonanță, guvernarea PSD-ALDE pune frână și investițiilor demarate de administrațiile publice locale”, a spus Fădor.

Deputatul liberal sucevean a menționat că deja foarte mulți primari au anunțat că renunță la o serie de proiecte pentru care au semnat contracte de finanțare pentru că vor trebui să suporte, din bugetul și așa ciunțit de Guvernul PSD-ALDE, cheltuielile suplimentare pentru a respecta măsurile din OUG 114.

„Proiecte de construcții și modernizări de școli și grădinițe, proiecte de apă și canalizare, proiecte de modernizări de drumuri locale vor fi abandonate pentru că Guvernul se face că dă cu o mână, dar ia de la autoritățile locale cu două mâini”, a spus Fădor.

Ea a exemplifciat cu situația Consiliului Județean Suceava care va trebui să plătească suplimentar, din fonduri bugetare proprii, încă trei milioane de lei, la patru proiecte PNDL de modernizare de drumuri județene deja contractate, doar pentru că a apărut „Ordonanța lăcomiei Guvernului”

”Unde e susținerea de care vorbea Eugen Orlando Teodorovici? În creșterea costurilor proiectelor pentru investiții de dezvoltare?

Într-o țară care are nevoie urgentă de proiecte de investiții, Guvernul taxează pe cei care doresc să construiască pentru comunitățile lor.

Într-o țară în care absorbția fondurilor europene este aproape de zero, Guvernul crește costurile pentru ca accesul la fondurile europene să fie și mai dificil. Guvernul PSD-ALDE dovedește că singurul scop pe care îl are este menținerea țării în sărăcie și subdezvoltare. Niciunul din „marile proiecte” anunțate și chiar prevăzute în programul de guvernare nu a fost realizat și nici măcar început, iar acum, prin măsurile luate, sunt împiedicate și autoritățile locale să deruleze proiecte de dezvoltare”, a conchis Angelica Fădor.(T.B.)


Intră acum și în grupul de