Gheorghe Flutur, la Summit-ul PPE, de față cu Manfred Weber: Comisia Europeană trebuie să găsească pârghiile pentru ca rețeaua de autostrăzi să ajungă la granița de est a UE .Vin dintr-o regiune cu ZERO kilometri de autostradă și unde s-a inaugurat PRIMUL METRU de autostradă în semn de protest.VIDEO


Intră acum și în grupul de

Președintele Ligii Aleșilor Locali din PNL, președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur, a cerut, sâmbătă, în cadrul Summit-ului liderilor locali și regionali ai Partidului Popular European, în prezența candidatului PPE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, Manfred Weber, că viitoarea Comisie Europeană să găsească pârghiile pentru ca rețeaua de autostrăzi să ajungă la granița de est a Uniunii Europene.

Flutur a spus că mesajul său pentru prietenii săi care candidează la Parlamentul European se referă la dezvoltarea infrastructurii de transport și pentru regiunile din estul Uniunii Europene care din cauza lipsei legăturilor rapide de transport nu pot să se dezvolte într-un ritm rapid pentru a atinge media de dezvoltare a UE.

„Eu m-am angajat la nivelul aleșilor locali, președinte al unui consiliu județean din nordul țării. Vreau să ajungă mai multă Europă și la noi, pe calea aerului, pe autostrăzi, pe calea ferată. Avem nevoie de mai multă Europa”, a spus Flutur.

El a amintit că în regiune s-a investit mult și în sănătate și în învățământ și în turism și clustere pe agricultură, dar dacă investitorii ajung mai greu este un handicap uriaș.

„Îmi pare rău că trebuie să vorbesc așa de la această tribună, dar vin dintr-o regiune care are doar 39 la sută din media PIB-ului european, o regiune modestă, săracă și cu zero kilometri de autostradă. E drept, ieri s-a făcut primul metru, dar în semn de protest față de guvernul național care nu vrea să ne audă. Dacă nu se înțelege că trebuie să deschidem și aceste zone se întâmplă migrației forței de muncă. E o zonă din care aproape un milion de oameni sunt plecați în afară la muncă. Familiile lor sunt despărțite. Sunt zone unde se nasc mai mulți copii de-ai noști în Italia sau Spania decât acasă cu un efect negativ demografic”, a spus Flutur.

El a transmis că este obligatorie dezvoltarea acestui tip de infrastructură.

„Pot să spun că aștept de la viitoarea conducere a Comisiei Europene, am discutat cu domnul Manfred Weber de dimineață ce pârghii ar putea exista să convingem, să determinăm un guvern național să facă astfel de investiții în infrastructură, să lege zonele sărace de celelalte părți ale țării”, a spus Flutur.

Președintele Flutur a subliniat că vor trebui găsite soluții, iar Comisia Europeană să adopte poziții strategice pentru a ajunge cu rețeaua de autostrăzi la granița de est a UE.

„Altfel, diferența între noi și alte regiuni este de 50-60 la sută în minus și asta nu e un lucru bun și nu suntem încurajați, chiar dacă facem absorbție, dacă nu avem legătură cu autostradă”, a spus Flutur.

El a mai declarat că o altă provocare este cum pot fi convinse autoritățile naționale și ce pârghii poate găsi Bruxelles pentru a se ține cont de inițiativele de jos în sus.

„Până acum s-a mers pe inițiativele de sus în  jos: Unde sunt banii alocați s-au depus proiectele”, a explicat Flutur care a menționat că la inițiativele de jos în sus abordarea este pragmatică, iar finanțarea se asigură pentru proiectele inițiate.

„Cred că PPE trebuie să aibă un cuvânt mai mare de spus în viitoarea politică de alocare a resurselor”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de