Deputatul PSD Maricela Cobuz susține legislația și acțiunile împotriva fumatului astfel încât în anul 2035 România să se afle printre statele care nu mai au acest flagel


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a participat marți la evenimentul Primul Forum Global Drepturile Omului şi o Lume Fără Tutun, desfășurat la Palatul Cotroceni, Sala Unirii.

La eveniment au participat Alteța Sa Regală Prințesa Dina Mired a Regatului Hașemit al Iordaniei, în calitate de Președinte al Uniunii Internaționale de Control a Cancerului, Președintele Uruguay, domnul Tabare Ramon Vazquez Rosas, Şefului Misiunii Diplomatice a SUA, Abigail Rupp, Secretarul de Stat însărcinat cu Îngrijirea Sănătății din Ungaria, doamna Ildiko Horvath, Președintele celei de-a 17-a Conferințe Mondiale privind Tutunul sau Sănătatea, doamna Flavia Senkubuge, Comisarul European pentru Sănătate și Siguranța Sănătății, domnul Vytenis Andriukaitis, deputați și senatori din Parlamentul României, și mulți alții.

Ea arată că Forumul Global este al doilea eveniment de amploare desfășurat în cadrul platformei strategice de angajare în domeniul sănătății a României. Liderii globali în domeniul sănătății și drepturile omului s-au reunit pentru a dezbate problemele asupra emidemiei de tutun și angajamentul necesar din partea tuturor factorilor decizionali de a stabili un plan de acțiune care să pună capăt acestei epidemii, astfel încât anul 2035 să devină o generație fără tutun.

Potrivit deputatului, în prezent, tutunul ucide peste șapte milioane de oameni anual la nivel global, de departe cea mai importantă cauză a deceselor care pot fi prevenite în întreaga lume. Dacă tendințele actuale continuă, tutunul va fi responsabil de pierderea unui miliard de vieți în acest secol, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Tutunul este obiectul singurului tratat global privind sănătatea publică, Convenția-Cadru privind Controlul Tutunului a Organizației Mondiale a Sănătății (FCTC). FCTC a fost ratificat de 180 de țări, care sunt obligate să pună în aplicare o serie de măsuri pentru reducerea consumului de tutun, menționează Cobuz.

Potrivit acesteia, Inițiativa 2035 Prima Generație Fără Tutun a României, coordonată de Asociația Generația România Sănătoasă 2035 (AGRS 2035), este cea mai mare coaliție axată pe controlul tutunului din România și prima coaliție largă în domeniul sănătății publice.

Cu o rețea de peste 350 de ONG-uri locale cu preocupări în controlul tutunului și subiecte de sănătate publică din România, inițiativa se concentrează asupra instrumentelor de consolidare a platformelor de comunicare și a rețelelor regionale. Misiunea Inițiativei 2035 Prima Generație Fără Tutun a României este de a construi o generație de adulți sănătoși până în 2035 prin promovarea unui set de măsuri adecvate de sănătate publică.

„Anul trecut, în calitate de deputat în Comisia pentru sănătate și familie, am primit distincția de ”Ambasador 2035 fără tutun”, ceea ce îmi oferă prilejul de a susține legislația și acțiunile împotriva fumatului, astfel încât în anul 2035 România să se afle printre statele care nu mai au acest flagel”, a mai declarat Cobuz.  


Intră acum și în grupul de