Sociologul sucevean Adrian Botezatu preconizează o resetare a clasei politice după alegerile europarlamentare: Începe dez-dăncilizarea României, USR-PLUS va produce marea surpriză, pentru Ion Lungu se va confirma regresul politic, iar la Președinție vor fi patru candidați cu șanse egale


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a apreciat, vineri, că alegerile europarlamentare din luna mai vor reseta clasa politică românească pentru că politicienii vechi nu mai pot reprezenta o soluție pentru că ei sunt parte a cauzei situației dezastroase a României care are în Occident o imagine la fel de proastă ca în perioada Mineriadelor.

HAstfel, potrivit acestuia, surpriza alegerilor europarlamentare va fi alianța USR-PLUS, dar că aceste alegeri vor arăta că președintele Klaus Iohannis pierde voturile de dreapta, pentru Ion Lungu se confirmă regresul politic, în timp ce steaua care va răsări este Andrei Caramitru, care se poziționează ca un viitor prim ministru ce va putea realiza dez-dăncilizarea României.

Sociologul sucevean consideră că marea surpriză a alegerilor europarlamentare o va furniza USR-PLUS mai ales pentru că aproximativ 80% din diaspora va vota această alianță.

Totodată, rezultatele alegerilor europarlamentare din municipiul Suceava vor da semnalul că șansele actualului edil, Ion Lungu, de a obține un nou mandat de primar scad considerabil.

Adrian Botezatu a constatat că în această perioadă în care populația este foarte atentă la ceea ce se petrece pe scena politică, cele două persoane publice care vorbesc argumentat despre problemele României și au prezentat cele mai bune soluții sunt Valentin Lazea economistul șef al Băncii Naționale a României, dar și economistul Andrei Caramitru care a aderat de curând la USR.

„Din ceea ce se prezintă publicului, cea mai bună soluție pentru funcția de prim-ministru este văzută ca fiind economistul școlit în Elveția Andrei Caramitru singurul care poate realiza dez-dăncilizarea României. Din ceea ce arată studiile politicienii vechi din toate partidele nu mai pot reprezenta o soluție pentru că ei sunt parte a cauzei situației dezastroase a României. Mai mult, în prezent România are în Occident o imagine la fel de proastă ca în perioada Mineriadelor”, a spus Botezatu.

Potrivit acestuia, soluția Dacian Cioloș  prim-ministru este o soluție slabă mai ales că acesta este de profesie agronom și nu are anvergura intelectuală și viziunea de a reforma structural România.

„Așa cum spunea cineva odată, sinteza ideilor sale politice poate fi redactată pe spatele unui bilet de autobuz. După un an de mandat ca premier al lui Dacian Cioloș,  PSD  a reușit să facă  în alegeri un scor istoric”, a spus Botezatu.

El mai crede că o mare parte din electoratul de dreapta nu îl va vota pe Klaus Iohannis la alegerile din aceeastă iarnă pentru că acesta și-a pierdut sprijinul pe care l-a avut în alegerile din 2014 nefiind văzut ca un om de acțiune așa cum sunt cei care votează partidele de dreapta.

În ceea ce privește PSD, Adrian Botezatu a spus că acest partid și-a pierdut o mare parte din sprijin și că își va împărți electoratul cu Pro România.

„Interesantă ar fi o alianță pentru președinție a ALDE-Pro România, respectiv ca cele două formațiuni politice să susțină un candidat comun, Călin Popescu Tăriceanu, după ce ALDE va ieși de la guvernare când va constata că Liviu Dragnea nu va ceda candidatura la Președinție. Dacă această ruptură se va realiza imediat după alegerile europarlamentare există șanse ca pentru funcția de președinte al României să se înscrie cu șanse aproximativ egale patru candidați”, a spus Botezatu. (T.B.)


Intră acum și în grupul de