Băișanu: Modificările aduse de Ministerul Energiei OUG 114/2018 vor proteja consumatorii casnici de energie electrică și gaze naturale, vor încuraja investiții în rețelele de electricitate și gaze naturale și vor permite autorităților locale să extindă rețelele de distribuție a gazelor naturale

Vicepreședintele ALDE, deputatul de Suceava Alexandru Băișanu, a anunțat că Ministerul Energiei, condus de un ministru susținut de ALDE,  a adus patru modificări Ordonanței de Urgență 114/2018, toate având scopul protejării consumatorilor casnici de energie electrică și gaze din România.

Băișanu arată într-un comunicat de presă că prima modificare îi vizează pe consumatorii casnici de gaze naturale, prin faptul că producătorii de gaze naturale vor avea obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili.

„Această măsură va permite menținerea acestui preț, fără riscurile unor creșteri viitoare incontrolabile, populația având astfel o predictibilitate în raport cu facturile la gazele naturale în perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022.

Totodată, producătorii de gaze naturale vor avea obligația să vândă cu prioritate către furnizori, în condiții reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum și al producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinată consumului populației, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare”, a menționat deputatul ALDE.

El adaugă că a doua măsură prevede reducerea, de la nivelul de 2%, la nivelul inițial de 0,2%, a contribuţiei din cifra de afaceri pe care o vor plăti producătorii de energie electrică pe bază de cărbune ceea ce va reduce presiunea exercitată asupra acestor producători de valoarea ridicată a certificatelor de CO2.

Potrivit lui Băișanu, a treia modificare vizează stabilirea la nivelul de 6,9% a ratei de rentabilitate a capitalului investit (RRE) pentru distribuitorii de energie electrică și gaze naturale ceea ce creează premisele unor investiții mari în rețelele de electricitate și gaze naturale.

„A patra modificare reprezintă o corecție adusă legislației care prevede extinderea rețelelelor de distribuție a gazelor naturale la nivelul întregii țări, în sensul că autoritățile publice locale vor putea acum să acceseze și fonduri publice pentru a astfel de investiții. Astfel, tot mai multe localități vor putea beneficia de acest serviciu public”, a conchis Băișanu. (T.B.)