Băișanu la dezbaterea moțiunii privind infrastructura de transport: Toți suntem la fel de vinovați și trebuie să găsim soluții.Îl sprijin pe acest ministru pe care îl avertizez că, dacă nu face ceea ce ne-am înțeles, voi fi primul care voi spune că ne-a păcălit pe toți VIDEO


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele ALDE deputatul de Suceava Alexandru Băișanu, vicepreședinte al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii privind situația gravă din infrastructura de transport din țară că toate partidele din Parlament sunt vinovate de această stare și că dacă nu înțeleg că trebuiesc găsite soluții situația nu se va remedia.

El a spus că această moțiune este un generator de moment al adevărului în care trebuie vorbit despre cauze și soluții.

„Am văzut de la acest pupitru deputați transformați în procurori care au înfierat cu mâine proletară ceea ce nu au reușit ei înșiși să facă atunci când au fost la putere. Dacă vrem să găsim vinovați, vinovați sunt în toate partidele de-a lungul istoriei democratice a țării de 30 de ani. Niciunul dintre partidele din sală nu sunt departe de rezultatul în care ne aflăm, inclusiv tehnocrații, USR-iștii, „plușii și minușii” din această sală”, a spus Băișanu.

Deputatul sucevean a identificat și principalele cauze ale acestei stări a infrastructurii de transport.

Astfel, una dintre ele este poziționarea țării, mai ales că a văzut că „marginile marilor imperii nu au fost dezvoltate de cei care conduceau imperiile.”

El a identificat a doua cauză bugetul României care nu este întotdeauna îndestulător din cauză că nu se colectează corespunzător.

Astfel, Băișanu a spus că a analizat o perioadă de patru ani din evoluția economică și financiară a României și a observat că firmele străine și multinaționale au declarat un profit net de 2,5 miliarde de euro deși aceste dețin monopol pe activități importante ca banci, energie, IT,  dar că în schimb, cele 49 la sută din firmele românești care sunt firme de periferie, și asupra cărora se trage de statul român în permanență, au declarat 55 de miliarde de euro profit net.

„Vreți să avem școli, justiție, poliție, sănătate, să avem autostrăzi? Să colectăm banii în mod egal de la toate firmele și să nu-i mai călărim pe ai noștri, să-i respectăm, să le redăm demnitatea”, a spus Băișanu.

O a treia cauză identificată este Traian Băsescu a spus Băișanu care a precizând că nu poate să-i spună fost președinte sau fost ministru ci doar „cauză„.

„O altă cauză, este Traian Băsescu, care a fost de cinci ori ministru al Transporturilor și a spus că nu avem dreptul la autostrăzi și că nu ne trebuie autostrăzi”, a menționat parlamentarul ALDE.

El a mai arătat că timp de 30 de ani în infrastructură banii s-au dus în mare majoritate în Ardeal, peste 65 la sută, iar peste 30 la sută în zona București-Ilfov, doar 3,5 la sută în Dobrogea și zero în Molova.

„De aceea ALDE a venit cu un proiect prin care să fie reglat acest dezavantaj în care este Moldova, care a trăit și se dezvoltă foarte greu în comparație cu celelalte regiuni din lipsa infrastructurii”, a spus Băișanu.

El a mai declarat că este prima oară când, în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Transporturi, a reușit să aibă un dialog pertinent cu cei din Ministerul Transporturilor și că în ceea ce privește autostrada Moldovei se fac pași și că sunt bani și șosele de centură pentru Bacău, Iași, Rădăuți, Suceava unde se lucrează de 12 ani.

„În 12 ani nu a fost doar PSD la guvernare. Să ne trezim, să înțelegem că toți suntem la fel de vinovați”, a spus Băișanu care a menționat că nu se va rezolva nimic dacă nu se vor găsi soluții, ci vor fi doar „inchiziții și procurori”.

„România nu mai are nevoie de scandal, are nevoie de oameni care să muncească, și voi sprijini acest guvern și pe acest ministru pe care îl avertizez că dacă nu face ceea ce ne-am înțeles, voi fi primul care voi spune că ne-a păcălit pe toți”, a spus Băișanu.

El și-a exprimat încrederea că la sfârșitul mandatului actualul guvern va avea rezultate în domeniul infrastructurii de transport. (T.B.)


Intră acum și în grupul de