Cușnir: Apele Române au impus Primăriei Suceava să dezafecteze pasajul pe sub podul din zona Bazarului și să avertizeze că trecerea e interzisă. Ce alternativă a pregătit Ion Lungu pentru ca pietonii să poată trece strada de la Bazar spre Centrul Comercial?


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir, a anunțat, vineri, printr-un comunicat de presă, că pasajul pe sub podul din zona Bazar a fost construit ilegal și că Apele Române au impus Primăriei Sucevea să adopte măsuri pentru dezafectarea acestuia și să amplaseze o avertizare privind interzicerea circulației pietonale.

Vă prezentăm integral comunicatul transmis de președintele OM PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir.

„De ani de zile am semnalat faptul că pasajul de sub podul din zona Bazarului este o insultă la demnitatea Sucevenilor. Dar situația este mult mai gravă: pasajul este construit ilegal, fără avizele necesare. Sucevenii sunt deja dezgustați de lucrări supra-evaluate și făcute de mântuială, dar acum sunt martorii unor decizii administrative conștiente care le pun viața în pericol.

Pentru că administrația lui Ion Lungu acționează discreționar și, cel mai adesea, fără discernământ, am decis ca în acest caz să am mai multă inițiativă în speranța că lucrurile se vor mișca. De aceea, am adresat sesizări la Inspectoratul Județean în Construcții și la Administrația Națională „Apele Române” pentru a implica și instituții care pot ajuta la soluționarea problemelor. Răspunsurile primite m-au cutremurat, pentru că am înțeles cât de profundă este sfidarea lui Ion Lungu și Lucian Harșovschi, cu girul consilierilor PNL.

În primul rând, pentru lucrarea făcută acolo nu a fost emisă autorizația de construire! Administrație locală reprezintă o instituție care trebuie să emită autorizații pentru orice lucrare care se supune acestor reglementări specifice lucrărilor de construcții. Dar se pare că pentru inițiative proprii nu mai există pretenții. Asta spune multe, pentru că într-o societate în care lucrurile nu sunt făcute doar formal, acest document atestă faptul că persoane cu competențe specifice au analizat un proiect și au concluzionat că sunt respectate niște reguli și normative necesare. De ce departamentele de specialitate din primărie au acționat ca niște slugi fricoase în loc să-i avertizeze pe cei de la butoane că este ilegal ceea ce fac?

În al doilea rând, Primăria Suceava avea informația de la SGA Suceava că zona de sub pod este inundabilă încă din martie 2017 și că „se interzice amplasarea în zonă inundabilă de noi obiective economice sau sociale”. Mai mult, astazi 12.04.2019 este termenul limită pentru măsurile de dezafectare a pasajului și montarea unei avertizări de interzicere a circulației pietonale. Ce alternativă a pregătit Ion Lungu pentru ca pietonii să poată trece strada de la Bazar spre Centrul Comercial?

Am observat că s-a intensificat febra electorală, Lungu și Harsovschi au început să verifice în fața camerelor de filmat cum se montează pavele, dacă tomberoanele sunt umplute corespunzător sau tot felul de lucrări considerate ca fiind banale în alte părți, dar sunt prea multe probleme grave nerezolvate. Până când vor înghiți sucevenii batjocura și argumente precum „e în regulă” cu care Ion Lungu a acoperit tot felul de demersuri ilegale, sau în cel mai fericit caz, exerciții de neglijență. Cine va plăti cheltuielile cu amenajările ilegale de sub pod? Cum va verifica Curtea de Conturi ce s-a întâmplat aici și în multe alte cazuri adunate de-a lungul a 15 ani de eșec administrativ? Cu idei strâmbe și depășite, ștacheta a fost coborâtă atât de jos încât sucevenii au ajuns de exemplu să își dorească pentru viitor parcări pe spațiile verzi dintre blocuri. Realitatea imediată ne orbește și nu mai vedem soluțiile inteligente care ar putea schimba fața orașului.

Niciodată nu a fost mai evident că Suceava are nevoie de altă viziune, de oameni capabili să facă „totul pentru Suceava”, capabili să înțeleagă faptul că dezvoltarea unui oraș se bazează pe doi piloni, educație și infrastructură. Primăria orașului trebuie preluată de o echipă care poate să propună un proiect real sucevenilor, și prima propunere pe care o voi face este demolarea de urgență a pagodei din sensul giratoriu de la bazar și amenajarea unei pasarele supraterane decente.

Modelele de dezvoltare există, trebuie doar aplicate. Lungu și Harșovschi au promis destule și au avut timp generos să implementeze ceva dar am primit doar praf în ochi. E timpul să plece, altfel nu se poate stopa degradarea orașului.

Dan Cușnir,

Președinte Organizația Municipala PSD Suceava

“Totul pentru Suceava!” 


Intră acum și în grupul de