Preşedintele CJ Suceava vrea descentralizare „pe bune” şi nu doar delegare de atribuţii de la centru


Intră acum și în grupul de

Vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, care este şi preşedinte la nivel local al formaţiunii democrat-liberale, consideră că procesul de descentralizare va trebui să transmită majoritatea atribuţiilor spre primării şi nu să fie create noi structuri la nivel judeţean. El a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că este necesară o întâlnire a reprezentanţilor Consiliilor Judeţene şi asociaţiilor municipiilor sau oraşelor, în vederea analizării procesului de descentralizare.

În ceea ce priveşte domeniul educaţiei, Flutur a arătat că această descentralizare trebuie realizată cât mai curând, astfel încât să fie finalizată la deschiderea noului an şcolar şi consideră că şcolile urmează să treacă la administraţiile locale, fiind încă în discuţie dacă licee „de o anumită anvergură” vor fi transferate în subordinea Consiliilor judeţene. El este de părere însă că descentralizarea trebuie să se facă direct spre autorităţile locale, fără înfiinţarea unor structuri intermediare, astfel încât să nu fie menţinută „o descentralizare de la Bucureşti la un alt etaj la Suceava”.

Flutur a arătat că, în domeniul sănătăţii, spitalele judeţene vor fi transferate Consiliilor judeţene, iar celelalte – administraţiilor locale, iar în domeniul agriculturii, Camerele agricole vor fi în subordinea primăriilor, iar în ceea ce priveşte descentralizarea MAI, vor trece la comunităţile locale activităţile de asigurarea pazei, ordinii şi circulaţiei rutiere.

Viceliderul PD-L a mai menţionat că pentru realizarea acestei descentralizări vor trebui ca fondurile să fie transferate autorităţilor locale, subliniind că nu se pot da doar obligaţii Consiliilor judeţene şi Primăriilor, ci şi resursa financiară necesară. Flutur a apreciat că descentralizarea va intra în funcţiune din 2010, bugetul urmând să fie conceput în acest sens, dar că în cazul educaţiei aceasta trebuie făcută încă din acest an, odată cu începerea noului an şcolar. „Este un proces complex, care trebuie discutat acum”, a spus vicepreşedintele PD-L.


Intră acum și în grupul de