Deputatul Ioan Bălan cere oficial, în Parlament, demiterea inspectorului școlar Ghiorghi Cornia pentru șantaj electoral. El solicită ministrului Educației înlocuirea tuturor inspectorilor responsabili pentru implicarea unităților de învățământ în procesul electoral


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a cerut, miercuri, oficial, printr-o interpelare în Parlament, ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, sancționarea inspectorilor școlari suceveni responsabili în implicarea unităților școlarre în procesul electoral, dar în special a inspectorului Ghiorghi Cornia, pe care PNL îl acuză de șantaj electoral.

Bălan a arătat în interpelare că potrivit legislației în vigoare, persoanelor care ocupă funcții publice de conducere în inspectoratele școlare județene le este interzis expres să desfășoare activități cu caracter politic sau să abuzeze de pozițiile de conducere pentru a exercita presiuni asupra directorilor de școli sau asupra personalului din învățământ didactic și nedidactic.

„Cu toate acestea, în data de 26 mai 2019, Cornia Ghiorghi, inspector școlar la nivelul Județului Suceava, care are în atribuții, potrivit paginii electronice a Inspectoratului, în domeniul ”management instituțional”, s-a folosit de funcția pe care o deține și s-a implicat în mod activ în procesul electoral. Astfel, mass media a relatat și a făcut public conținutul unei înregistrări audio în care Cornia Ghiorghi adresează amenințări și șantajează pe directorul Şcolii Gimnaziale „Ion Lovinescu” din localitatea Rădășeni, Județul Suceava, cităm: „Dacă PSD iese sub media pe judeţ, la toamnă o să te schimbe!“”, se arată în document.

Deputatul sucevean a menționat că în ciuda acestui comportament deosebit de grav, Ministerul Educației Naționale nu a avut nicio poziție oficială, care să genereze demiterea de îndată, atât a inspectorului școlar general, cât și a inspectorului Cornia Ghiorghi.

„Dimpotrivă, Ministerul a considerat de cuviință să mențină în funcție actuala structură a inspectoratului școlare județean”, a atras atenția Ioan Bălan.

El a cerut ministrului Educației să prezinte motivele pentru care inspectorul școlar județean pentru management instituțional, Cornia Ghiorghi, nu a fost încă demis, având în vedere gravitatea faptelor sale și faptul că acestea intră și sub incidența legii penale.

Totodată, deputatul liberal sucevean cere ministrului să prezinte motivele pentru care actuala structură a Inspectoratului școlar județean Suceava, în loc să fie demisă în bloc, este promovată, pentru că s-a implicat direct în procesul electoral și pentru că a utilizat funcțiile de conducere în scopul amenințării directorilor de școli.

„Vă solicit să precizați ce măsuri administrative intenționați să aplicați pentru faptele deosebit de grave săvârșite de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Suceava și când veți dispune înlocuirea tuturor inspectorilor responsabili pentru implicarea unităților de învățământ în procesul electoral și pentru amenințarea directorilor de școli”, a mai cerut Ioan Bălan.(T.B.)


Intră acum și în grupul de