Dezbatere furtunoasă în Consiliul Județean Suceava pe repartizarea sumelor către localități

Consiliul Județean Suceava a aprobat, joi, cu 20 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” și o abținere proiectul prin care se repartizează suma de 28,49 de milioane de lei la dispoziția CJ Suceava către localitățile din județ.

Din start, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că Guvernul PSD a făcut o nedreptate pentru că a acordat sume egale pentru fiecare județ indiferent de mărimea acestuia.

Astfel, județul Suceava cu 750.000 de locuitori primește la fel ca județele Covasna, Harghita, Botoșani sau Vaslui.

Flutur a calculat că prin acest mod de alocare județul Suceava are o alocare de 38,5 lei pe cap de locuitor în timp ce la Covasna este de 125 de lei, la Harghita de 87 de lei, la Botoșani de 63 de lei, iar la Vaslui de 58 de lei.

„S-a creat o nedreptate pentru județele mari”, a spus Flutur.

El a arătat că dacă în luna aprilie CJ Suceava a repartizat localităților, prin formulă, suma de 579 de milioane de lei, acum are de repartizat 28,49 de milioane de lei, adică 4,9 la sută, subliniind că suma este de zece ori mai mică decât necesitățile localităților din județ.

Președintele Flutur a mai spus că primesc acum sume mai mari de bani primăriile ale căror bugete sunt grevate de creditul pentru proiectul „Utilități și mediu la standarde europene” pentru că acestea riscă să intre în incapacitate de plată pentru că Guvernul nu a mai plătit de trei ani ratele la un proiect care a îndatorat zeci de primării sucevene.

Pe de altă parte, reprezentanții PSD l-au acuzat pe Flutur că a realizat această repartizare pe criterii politice.

Cel mai virulent a fost consilierul Dan Ioan Cușnir care a spus că ar fi fost mai corect din partea lui Gheorghe Flutur să recunoască direct că a împărțit banii pe criterii politice.

El a spus că dacă după alegerile parlamentare din 2016 când PSD a câștigat guvernarea, prima repartizare de fonduri a fost făcută egal pentru toate primăriile, după alegerile din mai 2019, când PNL a câștigat, Gheorghe Flutur „și-a dat arama pe față” și a alocat de câteva ori mai mulți bani localităților cu primari PNL decât celor cu primari PSD.

„Aveți bărbația să ne spuneți că e o abordare pur politică”, a declarat Cușnir.

Mai mult, consilierul județean PSD a mai spus că pe Flutur nu-l interează votul acordat de cetățeni pentru că a alocat fonduri mai mari unor localități cu primari PNL chiar dacă în alte localități cu primari PSD în ultimele alegeri PNL a obținut mai multe voturi.

Gheorghe Flutur a evitat să intre în polemică cu Dan Ioan Cușnir, dar i-a reamintit acestuia că chiar ministrul PSD al Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a cerut, când a fost la Frasin, ca CJ Suceava să aloce din fondul aflat la dispoziție bani pentru plata ratelor la creditul luat pentru ”Utilități și mediu”.

Și alți consilieri PSD au criticat modul de alocare, în timp ce consilierii PNL au reamintit acestora că în perioada 2012-2016 localități cu primari PNL nu primeau niciun leu la repartizarea fondurilor sau primeau sume modice de 10.000 sau 20.000 de lei în timp ce acum localitățile au primit minim 100.000 de lei.

Gheorghe Flutur a făcut în final un amendament prin care s-a alocat suma de 100.000 de lei comunei Slatina, care nu depusese cerere în termenul stabilit prin diminuarea cu 100.000 de lei a alocării pentru Gura Humorului.

Proiectul a fost aprobat cu voturile liberalilor, iar consilierii PSD au votat împotrivă.

După vot președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că starea de normalitate este când sunt lucruri pozitive de discutat, dar că atunci când sumele sunt mici e normal să fie astfel de abordări.

Flutur a spus că s-a ajuns în această situație grea pentru multe din localitățile județului Suceava din cauza „blestematului de proiect marca PSD”  făcând referire la proiectul „Utilități și Mediu la standarde europene”.(T.B.)