Nechifor solicită o dezbatere tehnică cu liderii județeni de partide și prefectul pentru rezolvarea problemei creditului pentru proiectul „Suceava-Utilități și mediu” care grevează bugetele a 61 de localități


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, a făcut, luni, un apel către responsabilii județeni pentru realizarea unei întâlniri tehnice care să identifice soluția pentru rezolvarea problemei creditului pentru proiectul „Suceava-Utilități și mediu la standarde europene” care grevează bugetele a 61 de localități sucevene și nu va putea fi pus în practică niciodată așa cum a fost inițiat.

Nechifor a spus că unul dintre blocajele din județ este generat  de creditul pentru proiectul „Suceava-Utilități și mediu la standarde europene” și că propune o întâlnire tehnică la care să participe și președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur și președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan și prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi.

 „E nevoie de solidaritate, de front comun”, a spus deputatul Pro România care a adăugat că ar trebui ca împreună să fie punctate chestiunile care pot fi soluționate.

El a arătat că în urma acestei întâlniri ar trebui să fie făcută o solictare comună către ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, pentru a stabili posibilitățile pentru degrevarea localităților sucevene de rate și dobânzi pentru acest credit angajat cu garanții guvernamentale.

Nechifor a amintit că în perioada când el a fost președinte al Consiliului Județean Suceava și Eugen Orlando Teodorovici era ministru de Finanțe, la rectificările bugetare erau fonduri pentru toate localitățile implicate în proiect pentru plata ratelor și dobânzilor.

„E un proiect greșit”, a spus liderul sucevean al Pro România care a menționat că în mandatul său de președinte al CJ Suceava  a fost găsită o soluție și că așteaptă ca și acum să se găsească o rezolvare.

Nechifor a spus că una dintre soluții ar fi ca creditul să fie preluat de Guvern mai ales că restul de plată pentru județul Suceava este mai mare decât valoarea împrumutului luat în 2005 cu termen de rambursare de 30 de ani.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut și el ministrului Finanțelor să asigure fonduri pentru localitățile sucevene ale căror bugete sunt grevate de acest credit și care nu pot să acceseze proiecte de dezvoltare din cauză că au datorii.

Potrivit președintelui CJ Suceava, în 30 aprilie 2019, stadiul rambursării împrumutului extern se prezintă astfel:

–   credit contractat                                                                  86.300.000,00 EUR;

–   rambursare 18 rate de capital (18×2.104.878,05 EUR)      37.887.804,90 EUR;

–   credit rămas de rambursat                                              48.412.195,10 EUR;

–  dobânzi plătite (inclusiv scadența 31.03.2019)              59.267.670,52 EUR.

El preciează că scadenţele de plată pentru obligaţiile aferente creditului extern (rata de capital şi dobânda), în perioada 2011-2030, sunt  28 martie şi 28 septembrie al fiecărui an calendaristic.

Amintim că în 21 mai, la Frasin, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunța că a rezolvat problema creditului pentru proiectul Utilități și mediu care afectează 61 de primării sucevene și că creditul va fi stins, dar localitățile vor trebui să facă proiecte finanțate prin FNDI de racordare la rețeaua de gaze naturale.

De atunci această promisiune nu a fost pusă în practică.


Intră acum și în grupul de