Acasă Politica DNA îl scoate basma curată pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava,...

DNA îl scoate basma curată pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza


Intră acum și în grupul de

DNA a decis scoaterea de sub urmărire penală a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, senatorul Gavril Mîrza, pentru utilizare în alte scopuri a creditului garantat din fonduri publice în cazul proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi neînceperea urmăririi penale pentru abuz în serviciu.

Preşedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, a declarat, vineri, că decizia DNA dovedeşte că a fost învinuit pe nedrept. El a arătat că a procedat corect în ceea ce priveşte gestionarea proiectului “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi a cerut actualei conduceri a CJ Suceava să continue implementarea acestui program. “Să lase reclamaţiile la o parte şi să se apuce de muncă”, a spus preşedintele PSD Suceava, care a subliniat că acest proiect nu este al lui Gavril Mîrza, ci al Consiliului Judeţean Suceava şi este în beneficiul locuitorilor acestui judeţ. “Cei care conduc acum instituţia să-şi onoreze sarcinile şi obligaţiile contractuale”, a mai subliniat liderul PSD.



În toamna anului 2005, Ministerul Economiei a organizat o licitaţie pentru desemnarea operatorului judeţean de gaze naturale în judeţul Suceava, licitaţie ce a fost câştigată de firma Bucovina Eco-Term-Gaz SA, din acţionariatul căreia fac parte CJ Suceava şi mai multe Consilii Locale din judeţ. Rezultatul acestei licitaţii a fost contestat de unul dintre participanţi, care a dat în judecată Ministerul Economiei, iar Tribunalul Bucureşti a decis anularea procesului-verbal al licitaţiei, iar procedura a fost reluată, până în prezent nefiind desemnat un operator.

DNA a verificat din 2006 activitatea firmei Bucovina Ecotermgaz după ce firma care a contestat licitaţia pentru desemnarea operatorului de gaze naturale în judeţ a depus şi plângere în care reclama modul în care CJ Suceava a vărsat în contul firmei suma de cinci milioane de euro, ceea ce a permis ca societatea să beneficieze de un punctaj mai bun, Mîrza fiind cercetat pentru utilizarea în alte scopuri a creditului garantat din fonduri publice. La vremea respectivă, preşedintele de atunci al CJ Suceava, Gavril Mîrza, declara că suma de bani fusese repartizată firmei printr-o hotărâre a CJ Suceava din vara anului 2005, cu aprobarea Ministerului Finanţelor Publice şi cu avizul Deutsche Bank, banca finanţatoare a proiectului “Suceava-utilităţi şi mediu la standarde europene”.

Proiectul judeţean de utilităţi prevede construcţia unei conducte de transport a gazelor naturale pe o lungime de 233 de kilometri, fiind realizată o lungime de 101 km din aceasta, precum şi construcţia a şapte centrale termice de cogenerare moderne, ecologice şi reţele de termoficare în toate municipiile şi oraşele judeţului Suceava. Pentru realizarea investiţiilor, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobîndă de 3,975% la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version