Renate Weber asigură că României nu i se va tăia din fondurile UE


Intră acum și în grupul de

Eurodeputatul liberal Renate Weber a declarat, miercuri, la Suceava, că în eventualitatea unui raport de justiţie nefavorabil, României nu i se va tăia din fondurile destinate din partea UE. „Pe mecanismul de verificare şi cooperare, chiar dacă am avea un raport prost, ceea ce nu îmi doresc, nu ai cum să tai fonduri”, a spus Weber, într-o conferinţă de presă. Ea a adăugat că măsura maximă ce se poate adopta este ca hotărârile judecătoreşti din România să nu fie recunoscute, dar că în condiţiile în care se creează un spaţiu de justiţie european se îndoieşte că cineva îşi va asuma o asemenea măsură.

Weber a mai precizat că şi comparaţia cu Bulgaria nu are nici o legătură cu situaţia României, arătând că în Bulgaria a existat un raport al OLAF, care evidenţia că fonduri europene nu au fost cheltuite corect. „Nu este cazul României”, a asigurat europarlamentarul PNL.

Ea a mai arătat că în ceea ce priveşte condiţionarea împrumutului de cinci miliarde de euro de la UE care să fie condiţionat de reforma în justiţie şi combaterea corupţiei este de neacceptat întrucât nu sunt fonduri nerambursabile, ci un împrumut care va fi apoi achitat cu tot cu dobândă. „Pentru acest împrumut este firesc să ştii pe ce categorii de cheltuieli se folosesc banii şi eu îmi doresc să fie pe investiţii”, a spus Weber, care crede că atât Acordul de împrumut cu UE, cât şi Acordul de împrumut cu FMI trebuie să fie făcute publice.


Intră acum și în grupul de