Deputatul PNL Ioan Bălan cere ministrului Sănătății să asigure numărul de doze de vaccin antigripal pentru principalele categorii de risc. El întreabă când va produce vaccin antigripal Institutul Cantacuzino


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, cere ministrului Sănătății, Sorina Pintea, informații privind asigurarea numărului suficient de doze de vaccin antigripal pentru persoanele aflate în principalele categorii de risc.

El a transmis ministrului că începutul sezonului rece se apropie, iar medicii de familie sau unitățile de sănătate publică nu au primit încă dozele de vaccin antigripal necesar.

„Potrivit unor informații apărute în spațiul public, Ministerul Sănătății s-a angajat să distribuie 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, începând cu a doua jumătătate a lunii septembrie. Din păcate, chiar dacă numărul poate să pară foarte mare în raport cu anii precedenți, dacă facem o evaluare mai atentă asupra necesarului de doze, putem să observăm că acestea sunt încă insuficiente. Spre exemplu, numai la nivelul Direcției de Sănătate Publică Suceava s-a întocmit un necesar de cca. 73.000 de doze pentru sezonul 2019-2020, ceea ce înseamnă că necesarul este cel puțin dublu”, a arătat Ioan Bălan.

În aceste condiții, având în vedere că prevenția în sănătate este politica cea mai eficientă și eficace, el cere ministrului să spună câte doze de vaccin atigripal se vor distribui la nivel național pentru sezonul 2019/2020 și câte doze vor fi repartizate pentru Direcția de Sănătate Publică Suceava.

El mai cere ministrului să precizeze dacă, potrivit metodologiei de vaccinare antigripală, vor continua să beneficieze de vaccinare gratuită copiii, femeile însărcinate, personalul medical care intră în contact cu pacienții, bolnavii cronic și alte categorii.

„Având în vedere că producerea vaccinului antigripal în România, prin intermediul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” ar conduce la economii bugetare și la o creștere substanțială a numărului dozelor distribuite, vă solicit să precizați dacă ați avut consultări cu Ministerul Apărării Naționale și când considerați că institutul va putea produce primele doze”, a conchis Ioan Bălan. (T.B.)


Intră acum și în grupul de