Președintele PNL, Ludovic Orban, a coordonat cu succes cel mai consistent demers comun al Opoziției din ultimii ani de zile – moțiunea de cenzură – într-una dintre cele mai complicate conjuncturi politice.


Intră acum și în grupul de

Moțiunea de cenzură, susținută de 237 de parlamentari din 6 formațiuni politice diferite, inclusiv de parlamentari individuali din PSD, este rezultatul unei serioase mobilizări din partea PNL. Echipa de negociere condusă de Ludovic Orban a beneficiat de sprijinul liderilor grupurilor PNL și implicarea parlamentarilor PNL, care au făcut toate eforturile pentru a câștiga orice vot posibil în favoarea moțiunii.

PNL va continua demersurile pentru a asigura succesul moțiunii. Parlamentarul care nu votează moțiunea de cenzură, indiferent din ce partid face parte, săvârșește un act grav de sfidare a voinței cetățenilor.

Actuala guvernare este una complet eșuată, blocată. În acest moment PSD este incapabil să asigure un act de guvernare, fiind motivul pentru care Dăncilă a refuzat să se prezinte în Parlament cu remanierea, în ciuda obligației constituționale.

Tertipurile la care a recurs PSD arată o profundă disperare. Sunt ultimele zile de guvernare PSD.

Inițial, au făcut presiuni asupra semnatarilor moțiunii ca să îi convingă să nu o mai susțină, au vrut sa convoace plenul pentru citirea moțiunii la 7 seara (”noaptea ca hoții”). Au vrut să programeze votul pe moțiune pentru sâmbătă. În cutumele activităţii parlamentare, nicio moţiune de cenzură nu s-a dezbătut și votat într-o zi nelucrătoare. Sunt ultimele zbateri ale acestei guvernări catastrofale a PSD.

Sfârșitul guvernării PSD este un fapt confirmat prin semnăturile de pe moțiune. Acest lucru se va materializa la votul din plenul Parlamentului.

PSD nu mai are legitimitate și nici majoritate. Este o guvernare împotriva voinței poporului. PSD vrea să rămână cu forța la putere, nu vrea să se desprindă de robinetul de resurse. Abordarea pe care au avut-o în Parlament față de această moțiune se înscrie perfect în stilul lui Liviu Dragnea: abuz după abuz, jocuri de culise, tranzacții, încălcarea oricăror norme, șicane, orice pentru a rămâne lipiți de scaune.

Președintele PNL Ludovic Orban:
A fost reuniunea liderilor grupurilor parlamentare în comitetul liderilor, care au adoptat în unanimitate un program pe care noi l-am acceptat și anume acela ca moțiunea să fie citită mâine, iar dezbaterea și votul moțiunii să fie într-o zi normală, ziua de joi. Așteptăm consfințirea acestei decizii de la nivelul comitetului liderilor în Birourile permanente reunite, dar lucrul cel mai important care s-a demonstrat astăzi, este faptul că opoziția are majoritate  în Parlament.
S-a demonstrat clar că Guvernul Dăncilă este în minoritate în Parlament. De asemenea, s-a dovedit, astăzi, că în ciuda tuturor tertipurilor mizerabile puse la cale de creierele încinse din jurul lui Vasilica Viorica Dăncilă, care toate sunt produsele lui Liviu Dragnea și ale tipului infracțional de a face politică împotriva legii , împotriva bunului simț, toate tertipurile au fost zadarnice și până la urmă PSD a trebui să accepte faptul că opoziția are majoritate în Parlament.

Întrebare: Cum ați reușit să-i convingeți pe cei de la PSD să fie de acord cu programul opoziției?


Ludovic Orban: Credeți că mai aveau vreo altă soluție? Respingeam orice ședință de plen. De altfel, trebuie să știți că noi am prevăzut cu mare atenție acest pas procedural și chiar dacă nu v-am spus în declarația anterioară, v-am spus pe surse că vom apela la pârghiile procedurale pe care le avem la dispoziție. Plenul este suveran. Din nou s-a dovedit că Florin Iordache nu este altceva decât o cârpă de șters pe jos a lui Liviu Dragnea și că în continuare acționează la comenzile lui Liviu Dragnea. PSD n-a avut încredere să-l lase pe președintele Camerei Deputaților să conducă ședința, pe domnul Ciolacu, și l-a trimis pe soldatul japonez, care continuă să lupte pentru Dragnea în Parlamentul României, pe penibilul și dezastruosul Florin Iordache. În ciuda faptului că a refuzat să supună la vot în conformitate cu regulamentul o propunere normală de modificare a programului de lucru privitor la moțiunea de cenzură, le-am trântit programul de lucru pe astăzi și i-am pus în situația să înțeleagă că nu pot să își bată joc de democrație, că nu pot să-și bată joc de cetățenii români care așteaptă căderea acestui Guvern și că nu pot să calce în picioare Constituția, regulamentele Camerei și legilor.

Întrebare; V-au ajutat astăzi și patru voturi de la PSD. Un senator s-a abținut de la vot, iar alți trei au fost prezenți nu votez, printre care Paul Stănescu și liderul de grup de la Senat al PSD. Vă bazați și pe voturile lor?
Ludovic Orban Aceste voturi pe care mi le-ați pomenit nu le-am luat în calcul. Cert e că astăzi, în ciuda faptului că, repet, a trebuit să mobilizăm extrem de rapid șapte grupuri, să pregătim o procedură de a combate abuzul pe care l-au comis în Birourile permanente reunite, astăzi, în condițiile în care, repet, de exemplu,  de la alte partide au fost delegații plecate la Bruxelles, în deplasări oficiale externe, astăzi, prin mobilizarea exemplară a tuturor grupurilor  care susțin moțiunea de cenzură, ne-am probat majoritatea și ne vom proba majoritatea clară și la votul pe moțiunea de cenzură.



Întrebare: Majoritatea presupune 233 de voturi, astăzi ați avut 194 de voturi, cum veți face?
Ludovic Orban Este o relativizare pe care o resping categoric. Deci, noi avem 237 de semnatari, pe lângă cele  237 de semnatari, după evaluările noastre, astăzi, mai putem obține minim 7 voturi suplimentare. Am convingerea că toți semnatarii și toți cei care vor să voteze moțiunea de cenzură, vor fi prezenți joia viitoare și vor vota pentru căderea acestui Guvern.

 Întrebare: 40 de voturi care v-au lipsit astăzi până la 233 care presupune majoritatea…
Ludovic Orban Nu ne-a lipsit niciun vot pentru că am bătut PSD-ul la vot, în condițiile în care PSD-ul a fost mobilizat.

Întrebare: Ați bătut PSD-ul astăzi, dar mai aveți nevoie de încă 40 de voturi pentru a trec e moțiunea
Ludovic Orban Astăzi nu se votează moțiunea de cenzură, stimată doamnă. Astăzi, a fost o mizerie ordinară, marca PSD, care a fost dejucată prin unitatea și prin solidaritatea formațiunilor care susțin această moțiune de cenzură, care au probat clar, pentru prima dată, în Plenul Camerelor reunite, că opoziția are majoritate și că moțiunea de cenzură va trece. (Interviu advertorial)


Intră acum și în grupul de