Deputatul PNL Dumitru Mihalescul cere ministrului Sănătății să explice soluția pentru criza citostaticelor


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, a solicitat ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să răspundă mai multor întrebări privind soluționarea crizei medicamentelor citostatice.

„Absența medicamentelor citostatice cu care se confruntă pacienții din România nu reprezintă o criză cu totul inedită. Dimpotrivă, este al treilea an consecutiv în care criza acestui tip de medicamente ajunge la cote alarmante și, pentru unele categorii de citostatice, criza este aproape permanentă”, a arătat Mihalescul.

El îi atrage atenția ministrului că pentru a rezolva parțial această criză, ea a decis ca, pentru un termen de 6 luni, să fie suspendat exportul paralel de citostatice.

„Măsura este apreciată de cei mai mulți specialiști ca fiind necesară, dar nu și suficientă, deoarece se adresează efectelor crizei și nu cauzelor. Una dintre cauzele principale ale absenței citostaticelor o reprezintă impunerea unor prețuri extrem de mici, care descurajează producătorii să aducă aceste medicamente în România”, a spus deputatul liberal sucevean.

El arată că având în vedere că inclusiv ministrul Sănătății a recunoscut că se impun și alte măsuri complementare pentru rezolvarea, pe termen lung, a lipsei de medicamente pentru bolnavii de cancer, cere acesteia să precizeze care sunt măsurile complementare pe care intenționează să le implementeze  în același timp cu măsura suspendării exportului paralel de citostatice.

Totodată, Mihalescul întreabă dacă aceasta intenționează să modifice prețurile pentru cele mai solicitate citostatice de către pacienții români, astfel încât acestea să genereze atractivitate pentru producători.

Mai mult, deputatul liberal cere ministrului să explice de ce nu a reconfigurat modul de asigurare a stocurilor de medicamente pentru bolnavii de cancer, astfel încât, o eventuală lipsă temporară a acestora, să nu priveze pacienții de tratament.(T.B.)


Intră acum și în grupul de