Sanda-Maria Ardeleanu susţine redobândirea statutului de staţiuni balneare pentru Cacica şi Solca


Intră acum și în grupul de

Deputatul PD-L de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, a susţinut marţi în plenul Camerei Deputaţilor declaraţia politică intitulată „Cacica şi Solca – repere turistice şi istorice ale Bucovinei”. Declaraţia continuă dezbaterile pe tema implementării unor măsuri legislative menite să revigoreze turismului balnear. Această problematică a fost analizată recent de membrii Grupului Legislativ pe Probleme de Turism din cadrul Consiliului Judeţean, cărora li s-au alăturat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene precum şi specialişti în domeniul turistic şi balnear.

Deputatul democrat-liberal a făcut pe această cale un apel către colegii parlamentari şi către Ministerul Turismului pentru susţinerea eforturilor depuse pentru redobândirea statutului de staţiune balneo-climaterică, respectiv climaterică de interes local pentru localităţile Cacica şi Solca.

Trebuie sa amintim că anii interbelici au fost ani ai maximei dezvoltări şi afirmări din punct de vedere balneo-climateric pentru cele două localităti, care surprinzător şi inexplicabil, şi-au pierdut cu ani în urmă statutul de staţiuni balneare, ieşind, pe nedrept, din circuitul turistic şi medical de profil. „Este uimitor cum au fost date uitării aceste plaiuri dacă ne gândim la condiţiile microclimatice de excepţie, la aerul nepoluat, la variaţiile mici de temperatură, cerul ireal de senin şi însorit în majoritatea timpului, izvoarele de apă minerală, poluarea industrială inexistentă, altitudinea potrivită şi recomandabilă pentru tratarea diverselor afecţiuni.[…] Salina Cacica este o locaţie unde, conform ultimelor cercetări în domeniu, predomină ionizarea negativă, iar cercetători cu experienţă în speleoterapie susţin că se întrunesc condiţii speciale pentru amenajarea în interiorul salinei a unor săli de operaţie moderne, încarcătura microbiană fiind la jumatate faţă de cea dintr-o sală de operaţie clasică”, a declarat deputatul Sanda-Maria Ardeleanu.

La începutul viitoarei sesiuni parlamentare se vor depune la Camera Deputaţilor două Proiecte de lege vizând declararea localităţilor Cacica şi Solca – staţiuni balneo-climaterice, respectiv climaterice de interes local, urmând ca în viitor să se continue demersurile pentru impunerea acestor locaţii pe harta turistică a României şi includerea lor în rândul destinaţiilor recomandate de Ministerul Turismului.


Intră acum și în grupul de