Varujan Vosganian respinge ideea alegerilor anticipate și îi cere lui Ludovic Orban să nu ajungă în postura lui Kirilov al lui Dostoievski. Ce autoritate au prim ministrul și miniștrii lui când lumea stă cu ochii la ceas să vadă când demisionează?


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, a respins, miercuri, în conferință de presă la Suceava, ideea alegerilor anticipate discutată de PNL arătând că atunci când ALDE a negociat susținerea pentru guvern nu s-a pus problema anticipatelor.

„Pentru noi chestiunea anticipatelor excede înțelegerilor noastre și este o încălcare a înțelegerilor noastre. Dacă parlamentarii o doresc, e treaba lor. Noi însă am negociat cu președintele PNL care a devenit prim ministru. În negocierea noastră nu a existat decât un mandat de un an și orice altă inițiativă încalcă înțelegerile noastre”, a spus Vosganian.

El a subliniat că atunci când Guvernul și-a angajat răspunderea pe un buget pe un an, ALDE a decis să nu depună moțiune de cenzură deși nu a fost de acord cu procedura.

„Ideea de a-ți angaja răspunderea pe buget pentru un an, iar a doua zi să faci pronosticuri când demisionează prim ministrul, în februarie sau în martie, mi se pare în continuare o încălcare a înțelegerilor noastre. Dacă PNL vrea să-și maximizeze rezultatul să aibă o guvernare bună și sunt că românii îi vor vota în numărul care își doresc. Orice discuție privind anticipatele arată teama PNL de guvernare. PNL se teme de propria guvernare și dorește să-și minimizeze riscurile”, a spus Vosganian.

Liderul ALDE a lansat de la Suceava și un apel către Ludovic Orban.

Vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian – conferința de presa la sediul din Suceava

Gepostet von NewsBucovina.ro am Mittwoch, 15. Januar 2020

„Ludovic, să nu fii un nou Kirilov!”, a transmis Varujan Vosganian.

El a menționat că acest Kirilov era un personaj din romanul „Demonii” al lui Feodor Dostoievski.

„Acest Kirilov stătea acasă și aștepta ziua în care colegii lui să-i pună să se sinucidă pentru că ei erau dintr-o grupare politică și era nevoie de cineva care să fie responsabil de faptele lor și el asumase acest rol, să se sinucidă când ceilalți i-o cer. Sentimentul meu este că dacă Ludovic Orban așteaptă ordinul când să demisioneze devine un fel de Kirilov al lui Dostoievski. Nu cred că un prim ministru poate fi determinat, miniștrii săi pot fi implicați și ei cu toții pot avea autoritate, dacă lumea se uită la ceas să vadă când demisionează prim ministrul”, a spus Vosganian.

El și-a exprimat credința că, așa cum îl cunoaște pe Ludovic Orban,  de zeci de ani, pentru că au făcut multe campanii electorale împreună, acesta  nu va demisiona și el îi urează succes într-o astfel de determinare.

„Ludovic Orban nu trebuie să demisioneze pentru că dacă demisionează consecințele procedurale vor aduce PNL într-o situație foarte neplăcută, ingrată și PNL va pierde tot ceea ce a crezut că a câștigat.Dacă Ludovic Orban demisionează va trebui ca președintele să propună un romulan și un klingonian ca să fie sigur că Parlamentul nu-i va vota”, a spus Vosganian.

El crede că nu se va ajunge într-o astfel de situație halucinantă, mai ales că dacă Ludovic Orban demisionează el nu va mai putea fi prim ministru în continuare.

Vosganian a arătat că o a doua variantă ar fi moțiunea de cenzură, dar că nimeni nu a convins ALDE să susțină o moțiune de cenzură și fără ALDE nu ar putea avea succes o moțiune de cenzură.

El a explicat că dacă în domeniul justiției va fi promovată o ordonanță de urgență sau va fi o angajare de răspundere, atunci, sigur că ALDE va susține o moțiune de cenzură pentru că se încalcă înțelegerea cu PNL.


Intră acum și în grupul de