Senatorul PNL Daniel Cadariu cere Ministerului Sănătății să găsească soluția pentru ca după criza generată de epidemia cu noul coronavirus Spitalul Județean Suceava să revină în cel mai scurt timp la menirea de spital regional


Intră acum și în grupul de

Senatorul PNL de Suceava, Daniel Cadariu, a făcut, joi, un apel către Ministerul Sănătății ca toate deciziile privind Spitalul Județean de Urgență Suceava să fie adoptate având în vedere că după criza generată de epidemia cu noul coronavirus acesta să revină în cel mai scurt timp la menirea de spital regional.

„Eforturile supraomenești de pe parcursul ultimilor 12 care au transformat un spital județean comunist ce stătea să se dărame într-unul regional la standarde ce depășesc cerințe UE nu pot fi anulate”, a spus senatorul liberal.

El a transmis un apel ferm către Ministerul Sănătății pentru a reveni asupra deciziei de a transforma întregul Spital Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava în  spital pentru pacienții bolnavi de Covid 19 și consideră că cea mai mare unitate spitalicească din județ trebuie să-și reia rolul de spital regional.

„Mă alătur, astfel, celorlalte voci din județ de la persoane publice precum președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, medici, politicieni sau voci ale societății civile care au spus un „Nu” ferm transformării Spitalului Județean în spital COVID”, a declarat senatorul Daniel Cadariu.

Potrivit acestuia, încă mai e posibil ca Spitalul Județean Suceava să fie lăsat să-și facă menirea de spital de urgență, iar pentru bolnavii de COVID pot să fie alocate doar pavilioanele din zona Spitalului Vechi și, eventual, o aripă din spitalul nou.

Senatorul Daniel Cadariu și-a exprimat speranța că în următoarele două săptămâni personalul medical al SJU Suceava va trece peste problemele create de infectările cu noul coronavirus și va putea reveni în activitate.

„Funcționalitatea Spitalului Județean Suceava pentru tratarea bolilor curente este esențială în condițiile în care alte spitale din județ nu fac față nici ca dotare nici ca și capacitate. Acest spital a suferit transformări radicale în ultimii 12 ani, iar prin investițiile de zeci de milioane de euro a ajuns o unitate de top la nivel național. Dotările făcute pentru îmbunătățirea actului medical sunt de ultimă generație: computerele PET-CT și SPET-CT, angiograf, sistem de litotriție, aparate de anestezie pentru ATI, mese de operație în blocul operator, linii moderne de endoscopie, precum și incubatoare moderne”, a declarat Daniel Cadariu.

El a subliniat că este de notorietate că nu există o altă unitate spitalicească în județ care să poată prelua cazuistică în domeniul cardiologiei intervenționale, neurochirurgiei, radiologie intervențională, oncologie, gastroenterologie, dar și la maternitatea de grad 3.

„Spitalul Județean Suceava este un spital regional, nu numai cu numele, ci și cu fapta, cu lucrurile bune care s-au făcut acolo în ultimii 12 ani”, a spus Cadariu.

El cerut Ministerului Sănătății să ia în considerare propunerea sa având în vedere necesitățile întregii zone.

„E păcat de efortul făcut în 12 ani, perioadă în care Consiliul Județean, președintele Gheorghe Flutur și Ministerul Sănătății au făcut atâtea investiții. În legătură cu președintele Flutur pe lângă implicarea sa de-a lungul timpului el a mers cu sacrificiul până la capăt. Acum este în spital după ce s-a infectat cu noul coronavirus mergând până în pânzele albe cu găsirea de soluții. Nu pot fi anulate toate aceste lucruri”, a spus Cadariu.

Senatorul PNL de Suceava mai susține că nici corpul medical din Spitalul Județean nu trebuie blamat pentru accidentul epidemiologic de la Suceava mai ales că întreg personalul medical își face datoria având grijă de bolnavi și sacrificându-și familiile.

 „Având în vedere numărul extrem de mare de persoane confirmate pozitiv în județul Suceava adică aproape un sfert din cele diagnosticate la nivel național se cuvine ca măcar un sfert din achizițiile făcute de Ministerul Sănătății să fie direcționate către Suceava”, a conchis senatorul Daniel Cadariu.


Intră acum și în grupul de