PSD Suceava susţine ca reforma în educaţie să fie dezbătută în Parlament (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

În prezent învăţământul românesc este discriminatoriu, nerelevant, ineficient şi cu o infrastructură slabă, a apreciat luni purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Virginel Iordache, care susţine necesitatea unei reforme în educaţie completă şi complexă, făcută doar în urma unor dezbateri parlamentare. „Adoptarea legilor educaţiei prin asumarea răspunderii Guvernului e un mod simplist, un fel de dictatură comunistă mascată”, a afirmat Iordache, care susţine că aceste legi trebuie adoptate în regim parlamentar pentru că nu este nici o grabă, întrucât oricum legea nu va intra în vigoare decât în septembrie 2010.

Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, care este şi inspector şcolar general adjunct a explicat că învăţământul este discriminatoriu pentru că din copiii din mediul rural doar 22 la sută termină studii liceale, iar 78 la sută ajung să fie înscrişi la liceu. Totodată, el a arătat doar 60 la sută dintre tinerii romi ajung să participe la procesul de educaţie şi doar 18 la sută dintre ei termină o formă de învăţământ. Iordache a subliniat că media de vârstă a cadrelor didactice este ridicată, fiind de 44 de ani la femei şi de 48 de ani la bărbaţi, iar peste 70 la sută dintre şcoli sunt construite înainte de 1970.

El a mai arătat că dincolo de rezultatele sporadice bune obţinute în olimpiade şcolare, sunt doar premii personale ce au la bază munca personală a elevilor şi profesorilor, iar marea majoritate a elevilor au un nivel de pregătire scăzut. Iordache a concluzionat că, în aceste condiţii, toate cadrele didactice, părinţi şi elevi doresc reformă a sistemului de învăţământ dar nu reformă de dragul reformei.

Liderul PD-L Gheorghe Flutur a declarat, luni, că reprezentanţii coaliţiei PDLPSD au stabilit ca asumarea răspunderii Guvernului pe Legile educaţiei, salarizării unice şi reducerii cheltuielilor bugetare să aibă loc pe data de 15 septembrie.


Intră acum și în grupul de