Fostul nr.2 al PSD revine în atenţia publică cu un scandal care ar putea minimaliza şansele lui Mircea Geoană la Palatul Cotroceni (VIDEO)

Fostul senator PSD de Suceava, Octav Cozmâncă, numărul unu în partid în materie de organizare internă, a aunţat că se autosuspendă din partid şi că va înfiinţa Alianţa de Stânga dacă PSD nu se reformează în cel mai scurt timp posibil. Fostul senator de Suceava a anunţat, duminică, printr-o scrioare deschisă adresată membrilor şi electoratului PSD că se autosuspendă din partid.

În scrisoarea respectivă Octav Cozmâncă anunţă autosuspendarea sa din PSD potrivit art. 10, alin (11) din Statutul partidului şi aminteşte că este membru fondator al PSD din anul 1990, că a îndeplinit în partid funcţiile de secretar executiv şi de preşedinte executiv al partidului în perioada 2003 – 2005, că a fost şeful Departamentului Administraţiei Publice Locale în Guvernul Văcăroiu, ministrul Administraţiei Publice în Guvernul Năstase şi senator în perioada1996 – 2008.

Fostul lider PSD arată că partidul la fondarea căruia a contribuit substanţial, alături de alţi lideri marcanţi, „nu mai este un partid de stânga sau chiar de centru-stânga, aşa cum pretind unii lideri din actuala conducere a PSD” pentru că unii lideri actuali ai PSD, de la centru şi din judeţe au comportament de dreapta, dobândind, împreună cu familiile şi prietenii lor – pe căi ştiute de ei – averi imense, derulând afaceri dubioase, de regulă, pe seama banului public la care se adaugă „decizia profund greşită a conducerii PSD, a actualului lider al partidului, de a se alia la guvernare cu Partidul Democrat-Liberal”.

Din punctul de vedere al fostului lider social-democrat, explicaţiile date de unii lideri ai PSD, legate de apărarea „interesului naţional” şi aşa zisa stabilitate politică, sunt simple justificări, adevărata motivare fiind în realitate dorinţa unor indivizi de „a parveni în funcţii de demnitari, de miniştri, secretari de stat, prefecţi sau şefi la diverse instituţii publice”.

Octav Cozmâncă mai adaugă în scrisoare că unii aşa zişi lideri ai PSD au acţionat în nume personal sau a unor grupuri pentru a participa „la împărţirea mălaiului, a caşcavalului”, de a-şi instala familiile şi clientela politică în diverse funcţii, urmărind îmbogăţirea imediată.

Totodată, Octav Cozmâncă susţine că din aprilie 2005 Partidul Social Democrat nu are un lider autentic, recunoscut şi respectat în multe structuri de partid din judeţe, municipii, oraşe şi comune, acuzând că actualul lider al PSD, nimeni altul decât preşedintele Senatului României, mircea Geoană, a jucat la „două capete”, în special la Congresul din aprilie 2005, când „împreună cu alţi complici”, de fapt oameni care au trădat partidul, precum şi colegii care l-au sprijinit ani de zile pentru a obţine – meritat sau nu – diverse funcţii în partid, în guvern sau în diplomaţie.

„Respectul acestui aşa-zis lider a fost zero faţă de partid, faţă de colegii săi adevăraţi, inclusiv faţă de fondatorul partidului”, apreciază fostul senator care adaugă faptul că rezultatele acestei atitudini iresponsabile, susţinute doar de orgolii, vanităţi şi ambiţii personale, stimulate de „doi aventurieri politici de la Cluj” au dus PSD la pierderea locului întâi pe eşichierul politic românesc, fiind actualmente la mâna PD-L.

„În prezent, PSD a acceptat compromisuri de proporţii jignitoare, inclusiv umilinţe la nivel central, în multe judeţe şi, îndeosebi, cu prilejul recentei asumări a răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului”, mai scrie Octav Cozmâncă menţionând că dacă era în opoziţie şi avea un lider adevărat, PSD putea să aibă în prezent peste 40 la sută în sondaje, să se situeze pe primul loc în politica românească şi nu să stea la masa împărţirii ciolanului.

Octavian Cozmâncă mai arată în scrisoare că PSD „este condus, în momentul de faţă, de diverse grupuri de interese, clanuri sau găşti, care au hotărât şi hotărăsc soarta partidului, în numele unei aşa-zise democratizări a partidului” apreciind că direcţia aleasă de partid este profund greşită pentru că se bazează numai pe satisfacerea intereselor personale ale unor grupuri, ale unor baroni locali, care promovează o politică de „stat în stat”.

„Nu se poate conduce un partid performant doar mimându-se democraţia şi acţionând, în multe cazuri, dictatorial”, scrie fostul lider PSD care adaugă că partidul se îndreaptă prin anarhie şi haos spre disoluţie pentru că nu mai are structuri viabile, organizate temeinic, în peste jumătate din localităţi.

„Nu doresc să fiu „Gică contra”, nu am fost niciodată şi nu o să fiu o piază rea, dar am făcut o analiză realistă, atentă, onestă şi, în mod evident, critică pentru cei mulţi care înţeleg adevărul dureros din demersul meu. Încă mai cred că PSD poate să redevină ceea ce a fost, o adevărată forţă politică a ţării, cu demnitate şi prestigiu, cu oameni competenţi în domeniile vieţii economico-financiare, politice, sociale, culturale, administrative şi diplomatice”, mai scrie Octav Cozmâncă.

El afirmă că nu a fost şi nu va fi niciodată sluga umilă a cuiva, indiferent de rangul şi importanţa persoanei respective şi susţine că şi-a păstrat demnitatea şi sobrietatea, fireşti unui om normal, în toate vremurile şi perioadele activităţii şi în toate funcţiile publice îndeplinite. În acelaşi timp el arată că nu a acceptat şi nu va accepta impostura, sforăriile şi minciuna, agramatismul şi comportamentul necivilizat al unor personaje compromise, care, doar întâmplător, decid soarta partidului, pentru că dispun de bani şi că nu acceptă, sub nici o formă, decizia abuzivă, contrară statutului şi normelor elementare de conduită ale unui partid democratic, adoptată de conducerea PSD, de liderul său, de a îndepărta din funcţii de conducere, inclusiv excluderea din partid a unor lideri importanţi din Bistriţa-Năsăud, Alba, Botoşani, Timiş, Hunedoara, Prahova, Cluj, Olt, Dolj, Iaşi, Neamţ, sau Giurgiu.

„Să adopţi sau să accepţi asemenea măsuri, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, este sinucidere politică sigură a liderului PSD, sfătuit de unii care, probabil, îi vor capul, deşi aparent îl susţin”, crede Octav Cozmâncă, adăugând că în acelaşi timp, sunt promovaţi sau băgaţi în seamă, de liderul naţional, unii supuşi locali, inclusiv preşedinţi de filiale judeţene, care au obţinut procente nesemnificative la toate tipurile de alegeri.

El arată că sunt susţinuţi şi oameni compromişi, lideri locali contestaţi, fără prestigiu politic sau profesional care nu au concepţii de stânga, social-democrate, dar că în schimb, sunt obişnuiţi cu puterea banului, linguşirea şefului şi lustruitul clanţei.

Fostul senator de Suceava mulţumeşte membrilor PSD adevăraţi, celor care au contribuit, de-a lungul anilor, la consolidarea şi reuşitele partidului marii majorităţi a senatorilor şi deputaţilor, primarilor, consilierilor locali şi judeţeni, care au dus greul muncii politice pe parcursul anilor, chiar dacă, poate, unii nu vor fi de acord cu decizia mea, dar şi unor fondatori ai partidului sau lideri importanţi cum ar fi Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Adrian Năstase, Nicolae Văcăroiu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă, Dan Mircea Popescu, Alexandru Lăpușan, Ion Vasile, Vasile Moiș. „Desigur, îmi pare rău că, după aproape 20 de ani, trebuie să mă autosuspend din partid. Eu nu am fost traseist politic, profitor sau paraşutat în funcţii şi poziţii publice, precum alţii neruşinaţi, care calcă în picioare munca de ani de zile a sute şi sute de mii de membri ai PSD, de cetăţeni ai României”, mai scrie Cozmâncă asigurându-i pe membrii adevăraţi ai partidului că se va întoarce dar numai atunci când Partidul Social Democrat va fi un partid cu adevărat de stânga sau centru-stânga, va fi condus cu adevărat de oameni politici adevăraţi şi nu de profitori de conjunctură, de demagogi, de oameni care promit mult şi nu fac nimic concret în interesul cetăţeanului, a românului obişnuit”.

El adresează oamenilor serioşi şi demni din PSD un îndemn de a analiza cu responsabilitate soarta, orientarea şi conduita Partidul Social Democrat, de a decide în deplină cunoştinţă de cauză asupra liderilor centrali și locali, fiindcă decid pentru ei şi familiile lor, pentru PSD, pentru electoratul de stânga, pentru România.

„În situaţia în care PSD nu va redeveni, în scurt timp, prima forţă politică din România, voi iniţia, alături de alţi oameni importanţi şi puternici, demersurile necesare şi legale pentru constituirea Alianţei naţionale a forţelor democratice de stânga. Voi face acest demers politic fără rezerve, întrucât actualele partide nu mai au credibilitate, încrederea în ele scăzând dramatic, creând o stare de lehamite generală în rândul electoratului, a cetăţenilor României, care refuză – motivat – să participe la viaţa politică a ţării, la scrutinele electorale”, mai scrie Cozmâncă.

În finalul scrisorii deschise el în exprimă convingerea că o Alianţă democratică de Stânga va asigura şanse reale şi va acorda respectul meritat tuturor oamenilor acestei ţări.

loading...