“Propuneri halucinante”, la ceas de criza (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

PNL Suceava consideră că legalizarea drogurilor uşoare şi a prostituţiei sunt “propuneri halucinante” ale făuritorilor de imagine a lui Traian Băsescu, care ştiu că în perioade de criză economică există tendinţe de refulare în astfel de activităţi.

Liderul liberalilor suceveni a apreciat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că astfel de propuneri, ale „unui fost marinar obişnuit cu viaţa din porturi” nu pot fi acceptate de români care „nu-şi doresc sub nici o formă să asculte aceste halucinaţii ale unui preşedinte încă în funcţie”.

„Traian Băsescu şi meşterii care îi făuresc imaginea de unic preşedinte ştiu că în perioade de criză economică există tendinţe de refulare în consum de droguri şi practicarea prostituţiei”, a spus preşedintele PNL Suceava, arătând că astfel Traian Băsescu încearcă să atragă acest segment de votanţi. „Nu am luat în serios această nebunie pentru că nu e de luat în serios”, a mai adăugat Băişanu.

El s-a întrebat care va fi subvenţia la hectar pentru cultivarea de plante halucinogene, în condiţiile în care agricultorii şi crescătorii de animale din ţară aşteaptă şi acum să primească subvenţia restantă. Băişanu a spus că este îngrijorător că astfel de subiecte sunt dezbătute într-o perioadă în care există riscul să nu poată fi plătite pensiile şi salariile bugetarilor. „Ar trebui să ne abonăm la FMI să ne plătească salariile şi pensiile şi Guvernul să stea degeaba”, a spus liderul PNL Suceava, care a arătat că actualii guvernanţi îşi justifică eşecurile din educaţie, sănătate, justiţie sau administraţie publică prin cerinţele impuse de FMI. „E aberant să dai vina pe instituţii din exterior pentru neputinţa Guvernului. Probabil că vor da vina pe FMI şi pentru risipa de bani de la Ministerul Tineretului şi Sportului sau de la Ministerul Turismului”, a spus Alexandru Băişanu.

Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice propune, în raportul lansat marţi, printre altele, dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea sexului comercial, susţinând că astfel pot fi reduse, în anumite condiţii, unele riscuri privind sănătatea publică. Comisia şi-a lansat, marţi, la Cotroceni, în prezenţa şefului statului, raportul privind riscurile şi inechităţile sociale în România.

În ceea ce priveşte consumul de droguri ilegale, Comisia propune introducerea, în cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile, a unor automate cu fise şi cu seturi sterile de injectare, la fel ca în unele ţări europene, pentru a preveni refolosirea seringilor. Comisia propune “dezincriminarea consumului de droguri – nu a traficului! – pentru a aduce la «suprafaţă» consumatorii”.

“Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina, care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor, care conduce la transmiterea unor boli grave. Este imperativă şi menţinerea programelor şi serviciilor de intervenţie stradală dezvoltate de către ONG-uri şi finanţarea acestora de la bugetele locale, întrucât asigură reducerea riscurilor prin asigurarea persoanelor consumatoare de drog injectabil a seringilor de unică folosinţă în schimbul celor deja folosite”, se arată în documentul comisiei.

Înfiinţarea de servicii specializate pentru consumatorii de droguri în cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din subordinea Consiliilor judeţene este de asemenea o prioritate menţionată de Comisie.

Legat de prostituţie şi răspândirea infecţiei cu virusul HIV, membrii Comisiei propun, în raport, legalizarea “sexului comercial” şi înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care îl practică să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă medicală, socială şi psihologică şi de prezervative oferite gratis.

“Legalizarea sexului comercial (nu şi a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală. Impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera totuşi efecte nedorite. Înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă (medicală, socială, psihologică) şi de prezervative oferite gratis ar ameliora însă situaţia acestora”, se mai arată în documentul întocmit de Comisia prezidenţială.

Preşedinţia susţine că dezbaterea raportului Comisiei pentru demografie a fost distorsionată mediatic prin “focalizarea excesivă” asupra recomandărilor de dezincriminare a consumului de droguri şi de legalizare a sexului comercial, ceea ce a umbrit amplitudinea problemelor menţionate în document.


Intră acum și în grupul de