Senatorul Orest Onofrei considera ca trebuie schimbata Constitutia Romaniei (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei, care este şi secretar al Senatului României, susţine că problema principală a blocajului politic actual din ţară este determinat de Constituţie care a fost „croită în 2003 pentru persoane şi nu pentru naţiune”. Onofrei a spus într-o conferinţă de presă că în anul respectiv s-a reuşit performanţa realizării unei Constituţii care să ofere posibilitatea ca în ţară „să încapă Iliescu şi Năstase”.

Senatorul democrat-liberal a explicat duminică, într-o întâlnire cu presa, că impasul constituţional actual este determinat de modul în care a fost elaborată Constituţia, apreciind că Legea fundamentală „a fost croită pentru persoane şi nu pentru naţiune”. El a arătat că s-a creat o Românie bicefală în care, de la administraţia locală până la cea centrală, cel care are decizia şi nu are şi răspunderea, ceea ce este anormal. Astfel, potrivit senatorului PD-L, primarul care este ales prin votul populaţiei, răspunde în faţa populaţiei, dar decizia este la Consiliile locale, situaţie care se întâlneşte şi în cazul preşedintelui de Consiliu judeţean, care este ales uninominal, dar decizia este tot a Consiliului Judeţean.

Orest Onofrei a mai declarat că în cazul aleşilor locali decizia este a partidelor politice pentru că aceştia riscă excluderea şi totodată pierderea funcţiilor dacă nu ascultă de decizia partidului. El a mai arătat că la nivel central sunt doi poli de putere, iar preşedintelui ales de populaţie i se cere socoteală de situaţia din ţară, dar decizia e la premier. „Preşedintele are decizia numai la numirea premierului”, a mai spus Orest Onofrei. Totodată, el a arătat că în Parlament sunt două camere cu atribuţii similare şi care se încurcă mai mult decât se ajută. „Cine are răspunderea trebuie să aibă şi decizia”, a mai spus Onofrei.

Senatorul PD-L consideră că trebuie schimbată Constituţia, pornind cu organizarea teritorială, arătând totodată că va trebui să se stabilească cu claritate dacă este o republică prezidenţială sau parlamentară. „Actuala Constituţie a fost croită în 2003 ca să încapă Ion Iliescu şi Adrian Năstase, să nu se încurce ei şi nu pentru cele 22 de milioane de locuitori”, a mai spus senatorul PD-L, Orest Onofrei.


Intră acum și în grupul de