25 de primari suceveni au vizitat Parlamentul European la invitatia lui Petru Luhan


Intră acum și în grupul de

Eurodeputatul Petru Luhan (PD-L) a invitat al doilea grup de 25 de primari din judeţul Suceava într-o vizită de lucru la Parlamentul European din Bruxelles. Cu această ocazie, europarlamentarul sucevean a dorit să le prezinte colegilor din administraţia publică locală felul în care funcţionează instituţiile Uniunii Europene, în ce constă activitatea unui deputat în Parlamentul European şi drumul parcurs de fondurile europene de la Bruxelles până la potenţialii beneficiari.

“Pentru mulţi dintre suceveni, Parlamentul European este o instituţie îndepărtată, cu atribuţii complexe, deseori necunoscute şi greu de înţeles. Oamenii nu au destule informaţii despre cum îi poate reprezenta un europarlamentar şi aşteaptă de la acesta lucruri care nu ţin de mandatul unui eurodeputat”, spune Petru Luhan.

În discursul său de bun venit, eurodeputatul le-a prezentat primarilor principalele etape ale mecanismului de alocare a fondurilor europene, începând cu dezbaterile din comisia parlamentară pentru Dezvoltare regională, trecând prin elaborarea programului de către Comisia Europeană şi până la alocarea fondurilor către administraţia publică locală sau alte organizaţii eligibile.

“Am profitat de această ocazie să le explic domnilor primari de ce am ales comisia parlamentară pentru Dezvoltare regională şi cum pot să apăr interesul României în această comisie care reglementează finanţările prin fonduri europene”, a completat Petru Luhan. Eurodeputatul sucevean mai face parte şi din comisia parlamentară pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (responsabilă cu politica europeană în domeniul imigraţiei şi drepturilor omului) şi din Subcomisia Securitate şi Apărare, care dezbate politica externă a Uniunii Europene.

În cele trei zile cât au stat la Bruxelles, primarii au avut un program plin de surprize. Aceştia au participat la o dezbatere cu un expert de la Comitetul Regiunilor pe tema avantajelor colaborării dintre regiunile europene şi, în partea a doua a vizitei, i-au întâlnit pe eurodeputaţii Cristian Preda şi Monica Macovei, care le-au prezentat proiectele pe care le derulează în comisiile lor parlamentare. Pentru final, Petru Luhan i-a invitat să viziteze primăria oraşului Bruxelles: “Am vrut să le dau posibilitatea de a cunoaşte un alt model de administraţie publică în speranţa că le va da idei pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă”, a explicat eurodeputatul.

Înainte de plecare, Petru Luhan le-a prezentat primarilor biroul şi cabinetul său de la Bruxelles şi i-a asigurat încă odată de disponibilitatea de a-i sprijini în stabilirea de parteneriate cu alte regiuni din Uniunea Europeană. Petru Luhan a cerut însă primarilor să transmită şi celorlalţi colegi informaţiile acumulate cu prilejul acestei vizite şi să pună în practică noile idei pe care le-au dezbătut la Bruxelles.


Intră acum și în grupul de