Deputatul PNL Dumitru Mihalescul: Guvernul PNL va reface rețeaua de unități sanitare din mediu rural


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL, Dumitru Mihalescul, consideră că investițiile programate de Guvernul PNL pentru dezvoltarea și modernizarea mediului rural din România vor conduce la o creștere reală a standardului de viață în comunitățile rurale, care nu au avut niciodată asigurat accesul deplin la servicii publice de bază:

,,Recent, Guvernul PNL a demarat chiar în comuna Moara din Județul Suceava cel mai mare program de racordare a gospodăriilor, în special din mediul rural, la rețelele de gaze naturale. În condițiile în care încălzirea cu lemne a devenit inaccesibilă populației, un asemenea program este esențial pentru reducerea costurilor familiilor pe timpul iernii. În același timp, toate programele pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare au primit finanțarea necesară de la Guvern. Niciun proiect nu a bătut pasul pe loc și nu a putut invoca lipsa banilor. Că unii constructori au muncit mai mult și mai bine, iar alții nu, asta este altă problemă.

De asemenea, școlile sucevene au primit suficienți bani pentru reabilitarea spațiilor sanitare și pentru renovări de bază la corpurile de clădiri sau pentru mobilier. Și pentru modernizarea drumurilor s-a făcut rost de resurse financiare, fie de la Guvern, fie prin grija Consiliului Județean Suceava și a Președintelui Gheorghe Flutur. Pe lângă toate aceste realizări, sunt foarte bucuros să mai aflu că Guvernul PNL a programat în perioada următoare investiții masive, la nivelul întregii țări, pentru a reface rețeaua de unități sanitare din mediul rural, care a dispărut în anii de după Revoluție.

Așadar, vorbim despre construirea sau modernizarea a 1.450 de centre medicale în mediul rural, din totalul de 2.000 de centre necesare la nivelul întregii țări. Este o veste minunată, în condițiile în care oamenii de la sat străbat și zeci de kilometri până la primul cabinet medical de specialitate sau chiar până la primul medic. Nu mai spun că, în contextul acestei crize sanitare fără precedent, nu ar fi fost rău să avem medici specialiști în fiecare localitate și să degrevăm marile unități spitalicești de cazurile care ar fi putut să fie tratate prin centrele medicale locale. Știm cu toții că cel mai bun medic este cel apropiat de casa ta, la care apelezi ușor și care te tratează repede. Am convingerea că prin acest set de investiții în rețeaua sanitară secundară vom putea asigura oamenilor din mediul rural dreptul la servicii medicale și dreptul la a-și îngriji sănătatea. Ar fi o iluzie să credem că tinerii vor rămâne în mediul rural, atâta vreme cât ei nu au condiții similare ca la oraș. De aceea trebuie să investim masiv în mediul rural. Din fonduri europene și din bugetul național, Guvernul PNL va reuși să transforme în fapte toate promisiunile făcute și nerealizate vreme de aproape 30 de ani.” 


Intră acum și în grupul de